nieuws

AD stopt met haring- en andere tests

Vers 1807

AD stopt met haring- en andere tests
Screenshot: Distrifood

ROTTERDAM  – Het AD stopt met de jaarlijkse haringtest. Ook stopt de krant met de bekende andere grote smaakonderzoeken die het jaarlijks uitvoerde, zoals de friet- en oliebollentest.

Dat meldt de krant op zijn website. De tests waren jarenlang een belangrijke pijler voor de krant en werden veel gelezen. Supermarkten kwamen meestal erg slecht uit de haringtest. Vorig jaar zaten er zeven in de test, waarvan er vier het rapportcijfer nul kregen. De best scorende winkel was de Jumbo aan de Hadewychplaats in Spijkenisse met het rapportcijfer 3. Winnende vis-, friet- en oliebollenverkopers konden overigens wel rekenen op een stevige omzetstijging door de publicatie van AD.

Over smaak valt wel te twisten

Volgens AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis is de beslissing om te stoppen genomen naar aanleiding van de ophef die vorig jaar ontstond bij zowel de haring- als de oliebollentest: ‘We hebben besloten niet door te gaan met onze nationale smaaktests. Over smaak valt namelijk, zo bleek vorig jaar, wel degelijk te twisten. Te veel wat ons betreft.’ Nijenhuis doelt hiermee op de constatering dat de keurmeesters van de haringtest niet objectief waren en hun commentaren bij hun oordelen soms onnodig grievend bleken. Bij de oliebollentest wisten de bakkers die zichzelf voor de test opgaven wel van te voren dat de keurmeesters langs zouden komen, de anderen niet. ‘En ook daar waren onze woorden over de bakkers die onderaan eindigden snoeihard’, schrijft Nijenhuis.

Leedvermaak is geen vermaak

De hoofdredacteur geeft critici gelijk over de grievende teksten: ‘Ook wij vonden bij nader inzien dat we die beter anders hadden kunnen formuleren. Scherpe recensies kunnen misschien amusant zijn, maar zoals ik in december al in de krant schreef: leedvermaak is geen vermaak.’ Zo werd over een Plus-supermarkt en zijn haring vorig jaar gezegd: ‘Het blijft de vraag waarom een bonafide supermarktondernemer zijn naam te grabbel gooit door zijn klanten deze rotzooi voor te zetten.’

Klacht tegen onderzoeker uit Tilburg

Overigens gaat de krant een officiële klacht indienen bij de Universiteit van Tilburg tegen een van haar onderzoekers. Deze man ging volgens het AD wel heel ver in zijn kritiek op de haringtest. Maar diens onderzoek was gebaseerd ‘deels op foutieve gegevens en berekeningen’, schrijft de hoofdredacteur. In december 2017 besloot de krant al dat de haringtest op de schop zou gaan. Nijenhuis wilde toen niet zeggen wat er zou veranderen. De krant gaat wel door met de misdaadmeter, die gebaseerd is op cijfers van de politie. Ook zal de krant incidentele tests van consumentengoederen blijven uitvoeren.

Lees ook: Zoeken haring ‘Haringtest AD bevoordeelt leverancier’

Reageer op dit artikel