nieuws

Prijsstijging vlees sterkst sinds 2001

Vers 858

Prijsstijging vlees sterkst sinds 2001
Van alle soorten steeg pluimveevlees het meest in prijs

HEERLEN – De prijs van vlees in de winkel steeg in 2017 met 3,8 procent. Dat is de grootste stijging sinds 2001.

Van alle vleessoorten steeg de prijs van pluimveevlees in de winkel met 5 procent het sterkst in prijs. Ook de prijzen bij producenten, zoals slachterijen en uitbeenbedrijven, stegen. Dat meldt het CBS. De prijs van vleeswaren (gerookt, gedroogd of gezouten) en van varkensvlees steeg iets minder sterk, maar nog wel meer dan het gemiddelde. De overig vleessoorten, zoals konijn en wild zwijn, stegen het minst in prijs.

Prijs voedingsmiddelen stijgt minder hard

De prijs van vlees steeg harder dan die van voedingsmiddelen in zijn algemeen. In 2017 nam de prijs van voedingsmiddelen in de winkel met 2,7 procent toe. In totaal betaalde de consument 1,4 procent meer voor de dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies.

Consument gaf het meest uit aan vleeswaren

Bijna 30 procent van het geld dat de consument in 2017 in de winkel aan vlees uitgaf, ging naar vleeswaren. Daarna werd het meest uitgegeven aan varkensvlees en aan overige vleesbereidingen, zoals vlees in blik en half-om-half gehakt. Schapen- en geitenvlees vormden 1,2 procent van de totale uitgaven aan vlees in de winkel.

Uitgaven aan vleessoorten in de winkel in 2017

Vlees gemiddeld 2 procent per jaar duurder

Gemiddeld nam de prijs van vlees in de winkel de afgelopen twintig jaar met bijna 2 procent per jaar toe. In 2017 was de prijsstijging in de winkels twee keer zo hoog als dat gemiddelde. In 2001 was de stijging bijna 10 procent. De gestegen prijzen hielden mogelijk verband met uitbraak van mond-en-klauwzeer in dat jaar.

Konijn en wild zwijn

Konijn en wild zwijn stegen tussen 2007 en 2017 met 24 procent het sterkst in prijs, gevolgd door pluimveevlees. De prijsstijging van varkensvlees was in diezelfde periode bijna 10 procent. De consumentenprijzen in 2017 waren 17 procent hoger dan tien jaar daarvoor. De consument betaalde in deze periode voor zijn gezamenlijke voedingsmiddelen 18 procent meer.

Prijsstijging hoger dan in de eurozone

De prijsstijging van vlees in Nederland was in 2017 een van de hoogste in de eurozone. Alleen in Slowakije nam de prijs nog sterker toe. De toename in België en Duitsland was de helft van de Nederlandse of minder. In Ierland, Cyprus, Finland en Griekenland ging de prijs zelfs omlaag. De prijsstijging van pluimveevlees was in Nederland het sterkst vergeleken met de hele eurozone.

Nederlanders besteden minst aan vlees

Nederland behoorde in 2017 tot de vijf landen in de eurozone waar naar verhouding het minst aan vlees wordt uitgegeven. Van de totale consumptie aan voedingsmiddelen in de winkel ging in Nederland iets meer dan 21 procent naar vlees. Het meeste werd er besteed in België, bijna 28 procent.

Reageer op dit artikel