nieuws

Ook recall gehakt door MCD/Boon’s en Poiesz

Vers 3145

Ook recall gehakt door MCD/Boon’s en Poiesz
Ook Boon's/MCD en Poiesz roepen mager rundegehakt terug.

DOETINCHEM – MCD/Boon’s en Poiesz roepen, net als supermarktketens Coop, Emté en Spar, gehaktproducten terug omdat ze mogelijk besmet zijn met ziekmakende STEC-bacteriën.

MCD en Boon’s supermarkten hebben gehaktproducten teruggehaald uit hun winkels, zo is bekendgemaakt op de site van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoritiet (NVWA). Ook supermarktketen Poiesz doet een recall en heeft klanten opgeroepen bepaalde verpakkingen gehakt terug te brengen vanwege de besmetting met de bacteriën die verwant zijn aan poepbacterie E-coli. Op de Facebookpagina en website van Poiesz is te lezen dat niet alle vestigingen van de keten de mogelijk besmette producten hebben verkocht. De recall komt na een eerder bekend geworden terugroepactie door Spar, Coop en Emté.

Mager rundergehakt

Boon’s, moederbedrijf van MCD, roept consumenten dringend op het gehakt niet te consumeren, maar terug te brengen naar de winkel. Het betreft 300- en 500-gramsverpakkingen mager rundergehakt met houdbaarheidsdata van 29 april tot en met 2 mei. Bij Poiesz gaat het ook om mager rundergehakt. Daar betreft het gehakt met houdbaarheidsdata van 30 april en 1 mei. Beide ketens geven het aankoopbedrag terug aan de klant.

8000 kilo vlees besmet

In totaal betreft het producten uit een partij van 8000 kilo vlees, waarvan een deel is besmet. Dat heeft de NVWA desgevraagd aan Distrifood laten weten. ‘Een deel van de partij is de deur niet uitgegaan. Een deel is verwerkt in producten die voldoende zijn verhit om risico’s te elimineren. En een deel is getraceerd en teruggeroepen. Dat proces is nog gaande’, aldus een woordvoerder.

Bron besmetting nog onbekend

Het vlees uit de recall is afkomstig van één uitsnijderij. De bron van de besmetting is volgens de NVWA nog onbekend. ‘Maar is meestal een darmpakket dat bij het verwijderen in de slachterij is lekgeraakt en een onzichtbaar spoor op het vlees heeft achtergelaten. Dat komt er dan uit bij de kwaliteitsbemonstering in de uitsnijderij.  Zichtbare sporen van faecaliën (poep) worden bij de inspectie in de slachterij al uit de keten gehaald.’

Zusje van poepbacterie E-coli

In dat onzichtbare spoor hebben in dit geval de mogelijk ziekmakende STEC-bacteriën gezeten. De shigatoxineproducerende E.coli (afgekort STEC) is een variant van de poepbacterie E-coli die een gifstof produceert. De bacterie kan een ernstige besmettelijke ontsteking van de darmen veroorzaken, aldus het RIVM op zijn website. De bacterie komt voor in de darmen van mensen en dieren. Mogelijke klachten: diarree, soms bloed bij de diarree, buikkrampen, braken, misselijk voelen. ‘Soms zijn mensen zo ziek dat ze naar het ziekenhuis moeten’, schrijft het RIVM.

Reageer op dit artikel