nieuws

Eierprijs in supermarkt blijft fipronil-hoog

Vers 3510

Eierprijs in supermarkt blijft fipronil-hoog
Foto: Shutterstock

DOETINCHEM – De prijs van scharreleieren in de supermarkt blijft op het hoge niveau van na de fipronil-crisis terwijl de eierprijs die pluimveehouders krijgen inmiddels met een derde is gedaald.

De prijs die supermarkten vragen voor scharreleieren staat nog steeds op een recordhoogte, ten opzichte van een maand of drie geleden zijn de prijzen nauwelijks veranderd. Pluimveehouders zien intussen niets meer terug van de hoge prijs. De vergoeding die zij krijgen is in die periode inmiddels met circa een derde gedaald, meldt vakblad De Boerderij. Dat daarvoor de NOP-richtprijs hanteert, een indicatie van de prijs die pluimveehouders krijgen.

Eierprijs 25 procent hoger

Jumbo rekende volgens Boerderij begin mei €2,19 voor een doos met 10 scharreleieren van maat M en bij AH kosten ze €2,29. In mei 2017 was dat respectievelijk € 1,73 en € 1,75. De gemiddelde prijs van scharreleieren ligt bij negen Nederlandse supermarktketens zo’n 25 procent boven het niveau van begin 2017.

‘Prijsstijging opmerkelijk’

Volgens Boerderij is het sowieso opmerkelijk dat de eierprijs in supermarkten zo is gestegen. Die beweegt normaal amper mee met de prijs die pluimveehouders krijgen. De prijzen die supermarkten rekenen weken nooit meer dan 10 procent af, naar boven of beneden, van de eierprijs in 2010, blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research.

Supers rekenden hogere prijs laat door

Pluimveehouders krijgen inmiddels weer prijzen van voor de fipronil-crisis, consumenten betalen nog steeds 40 procent meer. Volgens Boerderij is er nog geen beweging zichtbaar in de prijs die consumenten betalen. Een mogelijke verklaring is volgens Boerderij dat het huidige prijsniveau van eieren in de supermarkt ook pas  eind vorig jaar tot stand kwam. Supermarkten betaalden toen al langere tijd meer voor hun eieren, maar rekenden dat in eerste instantie nog niet door aan de consument.

Reageer op dit artikel