nieuws

Supermarkten tekenen voor keurmerk PlanetProof

Vers 3917

Supermarkten tekenen voor keurmerk PlanetProof
Foto's: Roel Dijkstra

NAALDWIJK – De meeste Nederlandse supermarkten hebben hun handtekening gezet voor het nieuwe agf-keurmerk PlanetProof. Dit betekent strengere eisen op het gebied van het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het uitstoten van broeikasgassen voor telers. Albert Heijn is de belangrijkste afwezige ondertekenaar van het akkoord.

Dat schrijft dagblad Trouw vanmorgen. PlanetProof vervangt het huidige label Milieukeur. Superunie, Jumbo, Lidl en Aldi gaan de voorwaarden rond PlanetProof aan hun toeleveranciers in binnen- en buitenland opleggen. Aan het akkoord rond de voorwaarden van het nieuwe keurmerk is 2 jaar aan onderhandelingen voorafgegaan. Albert Heijn doet weliswaar niet mee aan PlanetProof, maar heeft met Natuur & Milieu afspraken gemaakt die grotendeels overeenkomen met de voorwaarden van het nieuwe keurmerk.

Jumbo wil naar volledig PlanetProof-gecertificeerd

Dit kan volgens directeur Gijs Dröge van de Stichting Milieukeur wel leiden tot problemen. ‘Voor telers en tuinders kan dat lastig zijn. Wie aan zowel Albert Heijn als andere supermarkten levert, kan te maken krijgen met verschillende eisen.’ Hij noemt het feit dat zo veel supermarktketens hun handtekening onder het nieuwe keurmerk hebben gezet een flinke stap in het verduurzamen van de landbouw. Volgens hem draagt nu nog minder dan 10 procent van de agf in Nederland een keurmerk. Supermarkten hebben ook direct hun ambitie uitgesproken.  Superunie belooft dat eind dit jaar de helft van de agf in zijn winkels aan de eisen zal voldoen. Jumbo wil eind volgend jaar volledige certificering.

Supermarkten hoeven niet meer te gaan betalen

Niet iedereen is positief over het nieuwe keurmerk. Zo zijn boeren en tuinders kritisch over de timing van de eisen die te lang op zich hebben laten wachten. Greenpeace vindt het hooguit een goede eerste stap, maar vindt eigenlijk dat alle verkopen in agf biologisch zouden moeten zijn. Supermarkten hoeven boeren niet te compenseren voor de extra kosten die gemaakt worden om te voldoen aan de nieuwe eisen. ‘Sommige doen dat wel. Andere bieden de boer een lange leveringsgarantie. Daar moeten ze samen uitkomen’, aldus Milieukeur-directeur Dröge in Trouw.

Zie ook: Plus presenteert biologische agf prominenter

 

Reageer op dit artikel