nieuws

Jumbo slachtoffer van kwartelei-fraude

Vers 4119

Jumbo slachtoffer van kwartelei-fraude
Foto: Shutterstock

VEGHEL – Jumbo heeft eerder dit jaar toeleverancier Eicom aan de kant geschoven. De onderneming leverde ‘Veluwse scharrelkwarteleieren’ die in werkelijkheid afkomstig waren uit legbatterijen in Frankrijk.

Dat meldt dagblad de Volkskrant vanmorgen. Eicom neemt de eieren normaal af bij een kwartelboer in Putten, maar dit bedrijf kreeg vorig jaar te maken met een stalbrand. Daarop werd besloten tijdelijk de eieren uit Frankrijk te halen. Omdat de verwachting was dat de boer uit Putten weer snel zou kunnen leveren, werden de etiketten op de eierdoosjes niet vervangen. In de krant trekt directeur Henk van Hamersveld van Eicom het boetekleed aan over het feit dat rond Kerstmis nog altijd de eitjes uit Frankrijk werden gebruikt. ‘Het was een drukke tijd en wikkels vervangen kost zeker zes weken. Ik heb het uit gemakzucht gedaan en heb dikke pech dat dit is uitgekomen. Achteraf had ik een sticker op de doosjes moeten plakken of Jumbo moeten zeggen dat ik niet kon leveren. Dat is de les voor de volgende keer.’

Wakker Dier en Keuringsdienst van Waarde

De kwestie kwam recent in de publiciteit via Wakker Dier en het tv-programma Keuringsdienst van Waarde, die de eieren lieten onderzoeken in een laboratorium. Ook Jumbo zelf stelde na meldingen een onderzoek aan. Op basis hiervan verbrak Jumbo uiteindelijk de band met de leverancier. Wakker Dier wil dat er voortaan ook codes komen op kwarteleieren, zodat controle makkelijker wordt. Het feit dat dit voor kwarteleieren niet verplicht is, maakt het verwisselen van legbatterij-eieren en scharreleieren eenvoudiger. Eicom heeft nog altijd problemen met de levering vanuit Nederland, maar heeft inmiddels wel de nieuwe etiketten binnen, zegt Van Hamersveld in de krant.

Lees ook: Eieren nog steeds duur door fipronilcrisis

Reageer op dit artikel