nieuws

Vogelgriep: ‘financiële strop pluimveesector’

Vers 1476

Vogelgriep: ‘financiële strop pluimveesector’
Foto: Shutterstock

AMSTERDAM – Na de fipronil-affaire dreigt er opnieuw een financiële strop voor de pluimveesector nu op een eendenbedrijf in Biddinghuizen in Flevoland vogelgriep is vastgesteld.

Volgens de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, Nepluvi zal vooral de export van producten een knauw krijgen door de uitbraak van de vogelgriep. Elke week een miljoen euro schade is nog niks, meent de organisatie. In Nederland is nu een ophokplicht ingesteld voor commerciële bedrijven die vogels houden. De maatregel moet voorkomen dat andere bedrijven besmet raken.

‘Sector heeft helaas ervaring’

Een woordvoerder benadrukt dat de sector ‘helaas’ wat ervaring heeft. Het is nog maar een paar maanden geleden dat Nederland officieel vogelgriepvrij werd verklaard. ‘We hebben de draaiboeken liggen. Het is voor ons weer zaak om het buitenland ervan te overtuigen dat wij alle maatregelen nemen om de ziekte te voorkomen.’

Ophokken zonder verlies status

Naar verluidt zijn wilde zwanen ditmaal de boosdoener. Sowieso is de ‘virusdruk’ volgens Nepluvi hoog. De organisatie pleit andermaal voor een verandering in regelgeving, waaronder een ophokplicht in bepaalde periodes van het jaar, zonder dat bedrijven daarbij hun status verliezen en de eieren bijvoorbeeld niet meer als vrije-uitloop verkocht mogen worden. Daardoor kwamen in bijvoorbeeld in februari van dit jaar Jumbo en AH  zonder te zitten.

Weidegang als voorbeeld

Als voorbeeld noemt Nepluvi de melkveesector waar de weidegang van koeien ieder voorjaar een hele gebeurtenis is. ‘Ik zeg niet dat de ziekte met een wijziging van de regels voorkomen had kunnen worden. Maar in bepaalde regio’s is er meer kans op besmetting. Daar kun je dit soort maatregelen nemen’ aldus de zegsman.

Reageer op dit artikel