nieuws

‘Nog veel zuivelproducten van stalmelk’

Vers 2115

‘Nog veel zuivelproducten van stalmelk’

DEN HAAG – Het aanbod diervriendelijke zuivelproducten, van koeien die de wei in mogen, in supermarkten neemt toe. Maar volgens de Dierenbescherming gaat het niet snel genoeg.

Het aantal producten van koeien die de wei in mogen, neemt toe. Dit blijkt uit een onderzoek van de Dierenbescherming. Hoewel volgens de Dierenbescherming de meeste zuivelproducten, de kazen, toetjes en romen nog altijd van ‘stalmelk’ worden gemaakt.

Vooral huismerken diervriendelijk

De stijging van het aanbod aan diervriendelijke zuivelproducten is vooral onder de huismerken te vinden. Dat aanbod aan huismerkproducten van weidezuivel, afkomstig van koeien die minimaal 120 dagen per jaar buiten lopen, is gestegen tot 34 procent. Dat was in 2015 nog 25 procent.

A-merken blijven achter

Het aanbod aan A-merkproducten van weidezuivel in de supermarktschappen blijft echter flink achter. Het gaat om merken zoals Arla, Danone en Nestlé. Zo is nog maar 18 procent van de merkkazen van weidezuivel, vergeleken met 15 procent twee jaar geleden.

Consument keuze bieden

De Dierenbescherming denkt dat de consument uiteindelijk de sleutel in handen heeft om de trend te keren dat de koe meer en meer verandert in een altijd op stal staande melkmachine. ‘Maar dan moet hij wel de keuze hebben, aldus Bert van den Berg namens de dierenbeschermers.  Zuivelproducenten en retail moeten dat volgens hem samen organiseren.

Reageer op dit artikel