nieuws

Kamer wil uitleg over hulp aan Fipronil-boeren

Vers 1358

Kamer wil uitleg over hulp aan Fipronil-boeren
Foto: Shutterstock

DEN HAAG – Het kabinet moet de Tweede Kamer uitleggen waarom het blijft weigeren kippenboeren te hulp te schieten die in de knel zitten door het schandaal met fipronil-eieren.

Regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie hebben opheldering gevraagd omdat België met de zegen van de Europese Commissie wél bijna €22 miljoen uittrekt voor door de fipronil-affaire gedupeerde pluimveehouders.

Belgische boeren worden bevoordeeld

CDA en ChristenUnie vinden dat Belgische boeren nu bevoordeeld worden boven hun Nederlandse collega’s. Ze willen van minister Carola Schouten van Landbouw weten hoe zij ‘het speelveld voor onze Nederlandse pluimveehouders weer gelijk gaat trekken”.

PVV en SGP nog stapje verder

PVV en SGP zijn het daarmee eens, maar gaan al een stap verder. Ze willen dat het kabinet onderzoekt hoeveel het kan vergoeden van de schade die afgelopen zomer door de crisis rond ‘gifeieren’ is aangericht. Die schade bedraagt tussen de €65 en 75 miljoen.

Schouten: geen schadevergoeding

Schouten liet dinsdag weten dat Nederlandse pluimveehouders niet op schadevergoeding hoeven te hopen. Ze blijft erbij dat de kippenboeren zelf aansprakelijk zijn voor de schade. Kamerlid Jaco Geurts (CDA) is ‘teleurgesteld in de reactie van minister Schouten. Ze heeft te snel haar conclusie getrokken. We mogen onze getroffen pluimveehouders niet in de kou laten staan.’

Brussel laat hulp fipronil-boeren toe

Het vorige kabinet schermde steeds met de Europese Commissie, die hulp zou beschouwen als verboden staatssteun. Maar Brussel laat hulp voor de boeren toch toe, omdat de staatssteunregels niet gelden in een crisis als deze.

Reageer op dit artikel