nieuws

Eieren nog steeds duur door fipronilcrisis

Vers 1888

Eieren nog steeds duur door fipronilcrisis
Foto: Shutterstock

HILVERSUM – De prijs van eieren staat op het hoogst in meer dan 10 jaar doordat er na de fipronilcrisis een tekort is ontstaan.

De prijs van eieren staat op het hoogste punt in 14 jaar. Dit meldt RTL Z op basis van gegevens van prijsvergelijker Hiiper. Een doos scharreleieren kostte begin dit jaar bij Jumbo nog €1,67. Die prijs bedraagt volgens RTL nu €2,19. Ook bij andere ketens zijn eieren duurder, AH rekent 35 procent meer en Plus zelfs 54 procent.

Nog altijd veel kippenstallen dicht

De stijging houdt rechtstreeks verband met de fipronilcrisis. Van de 798 kippenstallen die waren geblokkeerd tijdens het hoogtepunt van de crisis zijn er nog altijd 152 dicht. In totaal zijn zo’n 3,5 miljoen kippen geruimd en 150 miljoen eieren vernietigd. Deze getallen lopen ook nu nog steeds op.

Ook andere producten duurder

De schaarste heeft niet alleen invloed op de prijzen van de eieren zelf, maar is ook terug te zien in andere producten die eieren als ingrediënt hebben. ´Nu we tijdens de feestdagen massaal gaan bakken, stijgt de prijs nog verder, want echt overal zit ei in’, zegt Peter van Horne, pluimvee-econoom van de Universiteit Wageningen.

Prijs in december altijd hoger

Volgens Van Horne is een prijsstijging van eieren niet ongebruikelijk in december. Vanwege de feestdagen is de vraag naar eieren groot omdat er veel wordt  gebakken. ‘Maar deze prijsstijging is wel heel extreem’, aldus Van Horne.

Miljoenenschade door fipronilcrisis

Hoewel de schade in de miljoenen moet lopen, hebben supermarktketens zoals AH, Jumbo, Aldi en Plus al aangegeven hun schade niet op de eiersector te zullen verhalen.

Reageer op dit artikel