nieuws

Deka stunt meest met vlees zonder keurmerk

Vers 2563

Deka stunt meest met vlees zonder keurmerk
Foto: Shutterstock

AMSTERDAM – Van de vleesaanbiedingen in de speciale kerstfolders van supermarkten heeft Dekamarkt er de meeste van producten die niet beschikken over een keurmerk.

Dat blijkt uit onderzoek van actiegroep Wakker Dier, dat vlees waar geen keurmerk rond dierenwelzijn op te vinden is, omschrijft als kiloknallers. Volgens de organisatie voldoet in totaal ruim 68 procent van de vleesaanbiedingen in de kerstfolders van acht onderzochte formules aan dat criterium. Dekamarkt is daarbij de koploper met 85 procent van het vlees zonder keurmerk. Plus is de enige keten waarvan meer dan de helft van de aanbiedingen wél een keurmerk heeft.

In totaal 365 vleesaanbiedingen geteld

Wakker Dier telde in totaal bij Albert Heijn, Jumbo, Plus, Aldi, Lidl, Hoogvliet, Dirk en Dekamarkt 365 vleesaanbiedingen. Daarvan was er volgens de actiegroep maar één met biologisch vlees. Vooral bij kippen- en rundervlees hebben de aanbiedingen slechts bij uitzondering een keurmerk. Over het algemeen geldt dat 90 procent van de producten die wel een keurmerk hebben, één ster volgens het Beter Leven-systeem van de Dierenbescherming hebben.

84 procent gourmetvlees Plus heeft keurmerk

Wakker Dier stelt teleurgesteld te zijn over de uitkomsten van het onderzoek. ‘Om klanten de winkels in te lokken stunten supermarkten massaal met dierenleed. De kerstgedachte gaat blijkbaar niet op voor de dieren die op ons bord eindigen’, stelt Anne Hilhorst van de actiegroep. De groep keek nader naar de aanbiedingen rond gourmetvlees. Bij Plus heeft 84 procent van de aanbiedingen een keurmerk, bij Dekamarkt maar 20 procent.

Reageer op dit artikel