nieuws

Wakker Dier looft AH om konijnenvlees

Vers 2618

Wakker Dier looft AH om konijnenvlees
Foto: Pixabay

AMSTERDAM – Albert Heijn verkoopt dit jaar voor het eerst kerstkonijn met een Beter leven-ster. Hoewel niet alle konijnenvlees bij AH is gecertificeerd, juicht Wakker Dier de stap toe.

Volgens Wakker Dier verkopen de meeste supermarkten konijnenvlees zonder het keurmerk van de Dierenbescherming. AH is de uitzondering, meldt de actiegroep die vorig jaar ook al supermarkten onder vuur nam om de verkoop van konijnenvlees zonder keurmerk.

Konijn alleen in kooi

Een Beter leven-ster betekent dat de huisvesting voor de moederdieren er iets op vooruit is gegaan. Zij leven voortaan met elkaar in groepen en niet meer alleen in een kooi. Ook krijgen alle konijnen iets meer ruimte. Konijnen zonder keurmerk leven met zo’n twaalf dieren op een vierkante meter. Het moederkonijn zit haar hele leven alleen opgesloten in een kleine kooi, terwijl ze van nature een zeer sociaal dier is, aldus Wakker Dier.

Een houderij met Ster

Nederland telt tientallen commerciële konijnenhouderijen. Albert Heijn neemt de konijnen af van de enige houderij die aan de eisen voor een Beter Leven ster voldoet. Toch is dit nog niet voldoende voor de komende feestdagen. De grootgrutter heeft daarom ook nog konijnenvlees zonder dierenwelzijnskeurmerk in de schappen. Het bedrijf heeft aan Wakker Dier toegezegd om ook hiermee zo snel mogelijk te stoppen.

‘AH pakt ergste leed aan’

Wakker Dier is positief over de stap van de winkelketen: ‘Albert Heijn pakt als enige supermarkt het ergste konijnenleed aan’ Twee jaar geleden verkochten de Plus-supermarkten nog konijnenvlees met een ster. Daar kwam een eind aan nadat de konijnenhouder failliet was gegaan.

Vorig jaar spotjes tegen Jan Linders

Ook vorig jaar nam Wakker Dier supermarkten onder vuur die konijnenvlees zonder dierenwelzijnskeurmerk verkochten. Acht supermarkten zagen daar mede onder druk van de actiegroep toen vanaf. Jan Linders bleef vlees van Chinese kooikonijnen verkopen, maar kwam daar later in december op terug toen wakker Dier radiospotjes ging uitzenden die waren gericht tegen de keten. Jan Linders gaf toen aan dat er op dat moment in Nederland geen enkele konijnenfokker met een Beter leven-ster actief was

Reageer op dit artikel