nieuws

Bond kraakt garnalen AH, Lidl en Jumbo

Vers 16781

Bond kraakt garnalen AH, Lidl en Jumbo
Foto: Shutterstock

DEN HAAG – Aldi heeft volgens de Consumentenbond de beste supermarktgarnalen. De garnalen van Albert Heijn, Lidl en Jumbo krijgen juist een dikke onvoldoende.

De bond toont zich in een artikel in de Consumentengids vooral erg kritisch over het versgehalte van de garnalen, hoewel het eten ervan niet onveilig is. ‘Met de hygiëne van de garnalen zit het wel snor. Blijkbaar wordt er in de keten hygiënisch gewerkt. Ook ziekmakende bacteriën treffen we niet aan. Maar met de versheid van de Hollandse garnalen uit de supermarkt blijkt het slecht gesteld’, schrijft de bond. De organisatie kocht op vijf verschillende dagen op verschillende locaties bij zes ketens een bakje garnalen. Van AH en Plus zijn twee soorten onder de loep genomen.

Aldi komt het beste uit de test

Aldi krijgt met een 8,1 met afstand het hoogste rapportcijfer van de onderzoekers. ‘Een uitmuntende score voor versheid; op deze garnalen troffen we de minste bacteriën aan.’ Ook de garnalen van Plus (gepeld in Lauwersoog, 7,5), Dirk (7,2) en de reguliere garnalen van Plus (7,2) zijn prima op orde. Daarbij zijn de eerstgenoemde garnalen van Plus de enige die niet de omweg maken naar Marokko om daar gepeld te worden.

Jumbo krijgt maar een 2,4 als rapportcijfer

Het meest kritische oordeel reserveert de bond voor de garnalen van Jumbo, die slechts het rapportcijfer 2,4 krijgen. ‘De garnalen van Jumbo zijn met een te hoog aantal bacteriën in drie van de vijf monsters niet geschikt voor een frisse garnalencocktail’, schrijft de bond. ‘De hoeveelheid toegevoegd benzëzuur ligt boven de wettelijke limiet, dus wij raden dit product af.’

Doorlooptijd garnalen loopt op tot vier maanden

Voor Albert Heijn (een 4,1 voor de Quality Catch Hollandse garnalen en een 4,1 voor de Hollandse garnalen) en Lidl (een 3,3 voor de OceanSea Hollandse garnalen) is de bond nauwelijks te spreken. Voor de vele bakjes met te veel bacteriën heeft de bond wel een verklaring. ‘Die uitkomst is niet heel verwonderlijk, blijkt als we de supermarkten vragen hoeveel tijd er zit tussen de vangst van de garnalen en het aflopen van de houdbaarheidstermijn. Schrik niet: tot wel vier maanden.’ Al voegt Albert Heijn hieraan toe dat het in de praktijk aanzienlijk korter is, ‘anderhalf tot twee maanden’.

Reageer op dit artikel