nieuws

Boze boeren overladen AH met duurzame melk

Vers 4804

Boze boeren overladen AH met duurzame melk

AMSTERDAM – Boeren en consumenten delen vandaag, tijdens een actie van Milieudefensie, honderden pakken duurzame melk uit bij het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam.

Milieudefensie wil dat Albert Heijn de boeren extra betaalt voor hun melk, zodat zij milieuvriendelijker kunnen werken. Ook wil de actiegroep alleen nog duurzame melk in het schap.

Milieuvriendelijker werken

Boer Cock Verweij: ‘Ik wil best milieuvriendelijker werken. Met zes cent extra kom ik een heel eind. AH kan als grootste supermarkt besluiten om die zes cent te betalen. Dat zou boeren en het milieu enorm vooruit helpen.’

Daad bij het woord

Tijdens de actie ontving het hoofd duurzaamheid van AH het melkpak met duurzaamheidseisen. Bart van Opzeeland van Milieudefensie: ‘Het is de wereld op zijn kop dat klanten van AH nog altijd niet-duurzame melk uit het schap kunnen trekken. Als de keten zo groen is als het beweert dan lijkt mij dit de uitgelezen kans om de daad bij het woord te voegen en alleen nog duurzame melk te gaan verkopen.’

AH: verkeerde adres

Albert Heijn geeft in een reactie aan dat de keten een duurzame zuivelketen heel belangrijk vindt, maar laat tegelijkertijd weten dat Milieudefensie wat betreft de melkprijs aan het verkeerde adres is. ‘Die prijs komt namelijk tot stand op de wereldmarkt. De invloed van Albert Heijn is hierop nihil. We raden Milieudefensie daarom aan om samen te werken met De Duurzame Zuivelketen waar onder meer de 13 zuivelondernemingen, LTO, CBL maar ook Natuur & Milieu, de Dierenbescherming en het WNF zijn vertegenwoordigd en alle relevante onderwerpen worden besproken’, laat woordvoerder Anoesjka Aspeslagh namens de keten weten.

Estafette zes grootste supers

De actie bij AH is de eerste van een estafette langs de hoofdkantoren van de zes grootste supers. ‘De productie van melk heeft een grote impact op klimaat en milieu. Oerwoud is gekapt voor voer van de koe. Omdat de gemiddelde Nederlandse boer te weinig betaald krijgt voor zijn melk is hij genoodzaakt om te veel koeien te houden. Met een mestoverschot en extra uitstoot van broeikasgassen en fijnstof tot gevolg’, aldus Milieudefensie.

Ruim 45.000 keer

Milieudefensie heeft naast de actie van vanochtend ruim 45.000 handtekeningen opgehaald voor duurzame melk in de supermarkten.

 

Reageer op dit artikel