nieuws

AH ziet af van miljoenenclaim om fipronil

Vers 2726

AH ziet af van miljoenenclaim om fipronil
Foto: Shutterstock

ZAANDAM – Albert Heijn ziet af van een miljoenenclaim tegen pluimveehouders voor de rol die zij speelden in het fipronilschandaal met besmette eieren.

Supermarkten, waaronder AH, leden deze zomer enorme financiële schade doordat miljoenen eieren uit de schappen moesten worden gehaald omdat ze met het verboden bestrijdingsmiddel fipronil waren besmet. AH zegt echter af te zien van een schadeclaim omdat Nederland gebaat is bij een sterke pluimveesector. Dat zegt AH-woordvoerder Anoesjka Aspeslagh op BNR. AH legt geen claim neer omdat er al veel schade is geleden door de sector. ‘Dat is de reden dat wij hebben besloten om geen claim in te dienen.’

Jumbo wacht af

De nummer twee op de Nederlandse markt, Jumbo, zegt een onderzoek van Winnie Sorgdrager af te wachten. De oud-minister onderzoekt het fipronilschandaal en dat onderzoek moet eind dit jaar zijn afgerond. ‘Wel is het zo dat onze schade in het niet valt bij die van de boeren. Dat nemen we wel mee in ons besluit’, schrijft Jumbo-woordvoerder Claire Trügg in een reactie aan BNR.

‘Goed nieuws’

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) liet direct na het schandaal weten dat Nederlandse supermarkten hun schade zouden verhalen op de kippenboeren die fipronil hadden gebruikt. Het besluit van AH is een meevaller voor de pluimveesector. ‘Dat is hartstikke fijn’, zegt Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. Ze denkt dat met de beslissing van AH een miljoenenclaim wordt voorkomen.

Eierconsumptie op oude niveau

De Nederlandse consument heeft intussen ook weer vertrouwen in de eieren. De consumptie is hier weer op het oude niveau.  ‘De consumptie zit zelfs ietsjes boven het niveau van een jaar geleden. Daar zijn we heel erg dankbaar voor’, aldus De Haan. De afzet van Nederlandse eieren in het buitenland is nog niet op het oude niveau. Daar duurt het herwinnen van het vertrouwen langer, aldus de Haan.

Pluimveehouders claimen schade fipronil wel

De leveranciers van fipronil en de NVWA kunnen overigens wel een claim verwachten. Pluimveehouders zijn van plan de door hen gelden schade daar te verhalen. De pluimveehouders zijn die aan het voorbereiden. ‘Dat soort dingen kent toch een lagere doorlooptijd’, zegt De Haan.

Reageer op dit artikel