nieuws

AH: geen klachten over namen vleesvervangers

Vers 1899

AH: geen klachten over namen vleesvervangers
Foto: Distrifood

ZAANDAM – Albert Heijn is verbaasd over de eis van de NVWA dat de Vegetarische Slager de namen van zijn vleesvervangers gaat aanpassen. ‘We verkopen de producten van de Vegetarische Slager en de successen spreken voor zich. Die producten lopen erg goed.’

Vanmorgen werd bekend dat de NVWA het bedrijf heeft gesommeerd voor maart 2018 alle verwijzingen naar speckjes, gehackt en andere vleesnamen te staken. Vooralsnog is het bedrijf de enige partij die is aangeschreven. Het gebruik van vleesnamen voor vleesvervangers is redelijk gebruikelijk, bijvoorbeeld bij de vegetarische gehaktballetjes van Unox, AH Vega Fijngehakt, Vegetarisch Kruimgehakt van Jumbo, Vivera Plantaardige Kipstukjes en Goodbite Vegetarisch Vers Gehakt.

Geen klachten en dus geen oordeel

‘Daar hebben we geen klacht over ontvangen en geen onderzoek naar gedaan. Daar hebben we dus geen oordeel over’, aldus een woordvoerder van de NVWA.  Als er een klacht wordt ingediend, zal de warenautoriteit die per product beoordelen. Wel voegt de NVWA er aan toe dat producenten zich aan dezelfde regels moeten houden: consumenten mogen niet worden misleid door een combinatie van vegetarische vleesvervangers en toevoegingen van dieren of vleesproducten. ‘Producenten zijn zelf verantwoordelijk voor het naleven van de Warenwet.’

Consumentenbond snapt er weinig van

De maatregel wekt veel verbazing op, bijvoorbeeld bij de Consumentenbond. ‘Gelijke monniken, gelijke kappen, zou je zeggen. Uit eigen onderzoek weten we dat vegetarische producten niet of nauwelijks tot klachten of misverstanden leiden.’ Volgens de Consumentenbond staat op verpakkingen van de Vegetarische Slager heel groot dat het om een vegetarisch product gaan. ‘En dat is dus geen vlees.’ Op de Visvrije Tonyn van de Vegetarische Slager staat nadrukkelijk vermeld dat soja de bron van eiwitten is en ook daar heeft de bond geen problemen mee. Meer zorgen bestaan over de gezondheidsclaims van producten waarin veel verborgen suikers zitten.

Vegetarische Slager niet van plan namen te wijzigen

De Vegetarische Slager is niet van plan de namen te wijzigen. De benamingen voor vleesvervangers worden al jaren gebruikt en dat heeft nooit tot problemen of onduidelijkheid geleid. ‘We hebben ons laten adviseren door etiketteringsdeskundigen en die hebben ons verzekerd dat dit in orde is’, aldus de directeur. ‘Ik zie dus geen aanleiding om de namen te wijzigen.’

Onderscheid is gewoon duidelijk

Volgens Korteweg worden de productnamen gebruikt als verwijzing naar populaire vleesproducten, maar is eveneens duidelijk dat het om vleesvervangers op basis van soja gaat. ‘Neem ons gehackt, we hebben dat gekopieerd, gehackt dus om in computertermen te spreken. Dat onderscheid is duidelijk’, vindt hij

Reageer op dit artikel