nieuws

Supers halen nog miljoenen eieren terug

Vers 1979

Supers halen nog miljoenen eieren terug
Foto: Shutterstock

DEN HAAG – Nederlandse supermarkten garanderen hun klanten dat er vanmorgen geen eieren die besmet zijn met fipronil meer in de schappen liggen. Daartoe zijn de afgelopen uren nog miljoenen eieren teruggehaald.

Vanaf morgen liggen alleen nog schone eieren in de schappen’, garandeerde directeur René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) donderdagavond. ‘Het is een flinke klus, want we moeten nog miljoenen eieren van de schappen halen. Dat gebeurt vanavond nog.’ De supermarkten balen ervan dat het zo lang heeft geduurd. ‘Tijdens het crisisoverleg hebben we gisteren ook maximale snelheid geëist, zodat er zo snel mogelijk duidelijkheid is voor de consument. Ik ben blij dat we die duidelijkheid vandaag hebben gekregen’, zegt Roorda.

Supermarkten kwamen gisteren al in actie

De uitspraken zijn opmerkelijk. Afgelopen maandag vertelde controlerende instantie NVWA nog aan Distrifood dat toen al alle besmette eieren verwijderd waren. Sindsdien breidde het schandaal zich echter snel uit en gisteravond kwam er meer informatie waardoor extra actie noodzakelijk is. In Duitsland weren Rewe en zusterketen Penny inmiddels alle Nederlandse eieren.. Albert Heijn volgde gistermiddag met het weghalen van veertien eiersoorten.

Aldi verwijdert alsnog alle eieren

Aldi haalt in heel Duitsland alle eieren uit de winkels, maakte het supermarktbedrijf vrijdag bekend. Een dag eerder meldde de discountsupermarkt nog alleen verdachte eieren uit de schappen te halen wegens de affaire rondom de besmetting van eieren met het luizenbestrijdingsmiddel fipronil in Nederland. De keten spreekt van ‘een voorzorgmaatregel’.

Alleen nog inkoop van eieren  met lab-bewijs

Aldi koopt alleen nog eieren in met een bewijs van een laboratorium dat ze geen sporen van het luizenbestrijdingsmiddel fipronil bevatten. Daardoor komt de beschikbaarheid van eieren mogelijk onder druk te staan, maar Aldi zegt voor ,,duidelijkheid en transparantie” te willen zorgen. Klanten die in de afgelopen dagen eieren hebben gekocht bij Aldi kunnen die zonder kassabon terugbrengen.

Nieuwe lijst met 138 bedrijven

In de avonduren volgde gisteravond de aankondiging dat de hele Nederlandse supermarktsector miljoenen eieren gaan terughalen. De nieuwe actie volgt op de vrijgave door de NVWA van een lijst met testresultaten, waaruit blijkt dat eieren van 138 bedrijven van de insecticide bevatten. Supermarkten kunnen aan de hand van die lijst bepalen welke eieren uit de schappen moeten. Eerder deze week kreeg het CBL al een lijst met zo’n veertig codes van pluimveebedrijven waar aantoonbaar fipronil is gebruikt.

Actie kan leiden tot lege schappen

Een woordvoerder van de NVWA benadrukte donderdagavond dat de branche zelf verantwoordelijk is voor het terughalen van de besmette eieren. ‘Als toezichthouder houden wij dat uiteraard in de gaten.’ CBL-directeur Roorda zegt dat het zou kunnen dat sommige schappen vrijdag leeg zijn. Bepaalde categorieën eieren zullen mogelijk enkele dagen niet verkrijgbaar zijn. ‘Dat zal na het weekend worden. Maar er zijn voldoende eieren in Nederland.’

Schade onderwerp van gesprek

Over de schade, die in de miljoenen euro’s loopt, gaat het CBL nog in gesprek met de leveranciers.  ‘Het consumentenvertrouwen staat voorop en zij hebben producten geleverd met een verboden stof erin’, zegt Roorda.  Het ministerie van Economische Zaken noemde de financiële problemen als gevolg van de fipronil-besmetting ‘een bedrijfsrisico’. Of de schade te verhalen valt op bestrijdingsbedrijf ChickFriend is ook onzeker.

Ministers gaan kwestie grondig onderzoeken

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Martijn van Dam van Landbouw noemden de onrust die is ontstaan over de kwestie,,meer dan begrijpelijk”. Ze gaan ,,grondig onderzoeken” hoe de besmetting met het bloedluisbestrijdingsmiddel heeft kunnen gebeuren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels