nieuws

NVWA gaat nu ook kip onderzoeken

Vers 1197

NVWA gaat nu ook kip onderzoeken

WAGENINGEN – Voedselwaakhond NVWA gaat nu ook kippenvlees onderzoeken op de aanwezigheid van fipronil. Het gaat daarbij om het vlees van kippen van zogenoemde gemengde bedrijven, die zowel eieren als vlees produceren.

‘Deze week gaan we proefslachtingen doen om te kijken of firpronil in het vlees zit’, zo wordt een woordvoerder van de NVWA geciteerd door AD.  Het onderzoek wordt ingegeven door een nader onderzoek van de boeken van het bedrijf Chickfriend dat verantwoordelijk is voor het gebruik van fipronil bij het bestrijden van bloedluis in stallen voor legkippen.

Niet aan de hand met gewone kip in supermarkt

De betroffen vleeskuikenbedrijven zijn inmiddels geblokkeerd en de kippen mogen niet naar de slacht, zo meldt de krant.  Overigens is er niets aan de hand met de kipfilets en andere kipproducten die op dit moment in de supermarkt liggen. ‘Vlees van die dieren komt hoogstens als soepkip, bouillon of verwerkt in bijvoorbeeld snacks bij Nederlandse consumenten terecht’, zo wordt een eerdere uitspraak van de NVWA aangehaald.

NVWA heeft nu capaciteit om vlees te testen

Tot nu toe was er ook geen reden voor de NVWA om met spoed onderzoek te doen naar de situatie rond kip. ‘Onze prioriteit lag bij de eieren. Nu we weer capaciteit vrij hebben in de laboratoria, gaan we ook vleesmonsters testen’, aldus de woordvoerder.

Oproep tot breder onderzoek

De krant haalt ook een woordvoerder aan van het Wageningse instituut voor voedselveiligheid Rikilt. Die roept naar aanleiding van het fipronil-schandaal op naar een breed onderzoek naar de aanwezigheid van het middel in voedingsmiddelen. ‘Tot nu hadden we nooit getest of fipronil in eieren, vlees of zuivel zit. Als je ergens niet naar zoekt, zul het ook nooit vinden.

Eerste bescheiden recall in Duitsland

De Nederlandse brancheorganisatie van de voedingsindustrie, FNLI, stelde gisteren juist dat er geen onderzoek naar producten waarin eieren verwerkt zijn nodig is. In Duitsland zijn echter op bescheiden schaal de eerste saladeproducten teruggehaald.

Schandaal breidde zich steeds verder uit

Het schandaal rond de aanwezigheid van fipronil barste vorig weekeinde los en groeide daarna bijna dagelijks. Nederlandse supermarkten hebben miljoenen eieren teruggehaald, wat afgelopen weekeinde leidde tot flinke eiertekorten in de schappen. De supermarktsector wil de schade van de recall verhalen op de toeleveranciers, maar die zeggen hier geen geld voor te hebben.

Reageer op dit artikel