nieuws

Lijst met besmette eieren blijft wijzigen

Vers 1880

Lijst met besmette eieren blijft wijzigen
Foto: Shutterstock

DEN HAAG – De onzekerheid over eieren in de supermarkt duurt nog steeds voort. De lijst waarop de eicodes staan van eieren met fipronil wordt doorlopend bijgewerkt.

Consumenten wordt opgeroepen voor het bereiden van een ei uit de koelkast de NVWA-website te raadplegen, want ‘wij geven direct door wat wij weten’, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Volgens hem kan het aantal codes op de lijst per dagdeel fluctueren. Zaterdagavond is de lijst nog eens aangevuld met veertien bedrijven.

Bedrijven die zichzelf gemeld hebben

Het gaat om ‘zelfmelders’, pluimveebedrijven die niet uit de administratie van bestrijdingsbedrijf ChickFriend naar voren zijn gekomen maar die zichzelf heben gemeld bij de NVWA. Bij die veertien bedrijven zijn inderdaad besmette eieren gevonden.

Lijst kan nog veel langer worden

Volgens de woordvoerder is intussen de ‘bulk’ van getroffen bedrijven wel bekend en zullen er niet veel meer bijkomen. Opmerkelijk genoeg kan de lijst juist nog wel langer worden als er bedrijven (deels) worden geschrapt. Hij geeft als voorbeeld: ‘Stel een bedrijf heeft vier kippenstallen. Als er één stal schoon is verklaard maar de andere nog niet, dan worden de andere drie in de lijst gezet met een stalcode erbij. Dus in plaats van één bedrijfsvermelding krijg je dan drie stalvermeldingen.’

Reageer op dit artikel