nieuws

Kamer terug van reces voor fipronil-affaire

Vers 1004

Kamer terug van reces voor fipronil-affaire
Foto: Shutterstock

DEN HAAG – De Tweede Kamer komt terug van reces om te praten over de fipronil-affaire.

Een meerderheid in de Kamer is voor een debat met minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken). Dat zou volgende week moeten plaatsvinden.

Verzoek Algemeen Overleg

Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren had donderdag een verzoek ingediend voor een zogeheten Algemeen Overleg. CDA en SP laten weten voor te zijn en de VVD en GroenLinks gaan een debat niet tegenhouden.

CDA nog niet tevreden

Een aantal partijen wilde eerder nog antwoorden afwachten op vragen over de eiercrisis. De antwoorden van minister Schippers en staatssecretaris Van Dam zijn inmiddels binnen. Onder meer het CDA is nog niet tevreden.

Surinaamse eiersalade bevatte te veel

De NVWA heeft inmiddels niet alleen eieren, maar ook producten waarin eieren zijn verwerkt getest op fipronil. Het gaat om onder meer eierkoeken, wafels en mayonaise. In een Surinaamse eiersalade die werd getest werd meer fipronil aangetroffen dan maximaal is toegestaan. De hoeveelheid was evenwel zo laag dat er geen risico was voor de volksgezondheid, aldus Schippers en Van Dam.

Niet geheel ongebruikelijk

Vorig jaar beleefde de Kamer een ongestoorde zomervakantie, maar heel ongebruikelijk is het de laatste jaren niet dat Kamerleden worden teruggeroepen. In 2015 werd tijdens het reces een debat over noodsteun aan Griekenland ingelast en een jaar eerder boog de Kamer zich over de ramp met vlucht MH17.

Reageer op dit artikel