nieuws

Gifeieren: schade supers loopt in miljoenen

Vers 1412

Gifeieren: schade supers loopt in miljoenen

LEIDSCHENDAM – De supermarktsector heeft een ‘vrij forse’ schade opgelopen als gevolg van de met gif besmette eieren. De schade loopt in de vele miljoenen euro’s.

Dat heeft directeur René Roorda van brancheorganisatie CBL gezegd. De besmette eieren moesten de afgelopen dagen uit de schappen worden gehaald en vervolgens worden teruggestuurd, waarvoor medewerkers moesten worden ingezet, zei hij. Over wie de schade moet gaan vergoeden gaat het CBL in overleg met de leveranciers, zei Roorda.

Crisis blijft beperkt tot eieren

Volgens hem is de fipronil-crisis beperkt gebleven tot eieren en kan de ‘eiersalade en de appeltaart in de supermarkt gewoon gekocht worden’. Voedingsmiddelenbedrijf Unilever liet woensdag weten dat zijn producten ‘die ei bevatten geen risico vormen en veilig zijn voor verkoop en consumptie’. De NVWA stelde gisteren echter nog wel producten op de markt waar eieren in zitten waarvan nog niet duidelijk is of die zijn gemaakt met besmette eieren. De levensmiddelenindustrie zoekt zelf uit in welke producten die eieren mogelijk zitten.

Vraag is hoe de verkopen van eieren lopen

De vraag is wat er de afgelopen week is gebeurd met de verkoop van eieren. In het programma Nieuwsuur waarschuwde de topman van de NVWA dinsdagavond consumenten om tot zondag waar mogelijk de consumptie van eieren te mijden. Dit zorgde voor een heftige reactie van andere betrokken partijen, omdat de eieren met fipronil al uit de winkels zijn verdwenen. Ook de NVWA zelf nuanceerde in de loop van woensdag de uitspraak.

Vandaag mogelijk testresultaten

De NVWA brengt vermoedelijk vandaag testresultaten naar buiten, zo werd woensdagmiddag duidelijk na overleg tussen de voedingswaakhond op het kantoor in Utrecht met vertegenwoordigers van de pluimveesector, boerenorganisatie LTO en de supermarktsector. Ook de ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken zijn nauw betrokken bij de fipronilbesmettingen.

Schandaal inmiddels uitgebreid naar Duitsland

Het schandaal rond de besmette eieren heeft inmiddels ook internationale proporties gekregen. Volgens de Volkskrant heeft Noordrijn-Westfalen heeft inmiddels bijna 900.000 Nederlandse eieren uit de handel genomen. Het Ministerie voor Landbouw van de deelstaat Nedersaksen, waar 1,3 miljoen vervuilde eieren uit Nederland terechtgekomen zijn, raadt consumenten aan eieren die de Nederlandse toezichthouder NVWA als besmet heeft aangemerkt weg te gooien of terug te brengen naar de winkel.

Reageer op dit artikel