nieuws

België: Nederlandse eieren al eind 2016 besmet

Vers 1189

België: Nederlandse eieren al eind 2016 besmet
Foto: Shutterstock

BRUSSEL  – Al in november 2016 zijn volgens de Belgische minister Denis Ducarme sporen van het giftige fipronil aangetroffen in Nederlandse eieren.

Dit zei de Belgische minister Denis Ducarme (Landbouw) woensdag tijdens een spoedbijeenkomst over de eiercrisis in de Kamercommissie voor Landbouw in Brussel, zo meldt het ANP. Volgens Ducarme heeft Nederland bovendien bij de huidige eiercrisis te lang gewacht met informatie delen. België ligt zelf onder vuur omdat het mogelijk niet tijdig bij de Europese Commissie aan de bel heeft getrokken.

Wachten op klantenlijst ChickFriend

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft volgens Ducarme op 19 juni om de klantenlijst gevraagd van het Nederlandse bedrijf ChickFriend dat kippenstallen schoonmaakte met een bestrijdingsmiddel waarin fipronil zat. Die kwam op 20 juli. Die dag heeft België de besmetting bij de Europese Commissie gemeld.

Maand verloren

Door het late antwoord vanuit Nederland is volgens Ducarme veel tijd verloren gegaan waarin kon worden getest op de aanwezigheid van fipronil. ‘En dat is een probleem. Wanneer een land als Nederland, een van de grootste exporteurs van eieren, deze informatie niet overmaakt, dan is dat een groot probleem’ Lidstaten zijn verplicht onmiddellijk het Europese waarschuwingssysteem RRASF in te schakelen als ze weet hebben van besmettingen in voedingswaren die de volksgezondheid mogelijk bedreigen.

FNLI pas 22 juli ingelicht

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) hoorde pas op 22 juli voor het eerst van de kwestie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), laat een woordvoerster weten.

Van Dam verwijst naar Schippers

Het ministerie van Economische Zaken wil niet op de zaak ingaan, en verwijst naar het ministerie van Volksgezondheid en de NVWA. ‘Deze vragen liggen op het terrein van voedselveiligheid’, zei staatssecretaris Martijn van Dam woensdagmiddag. ‘Dat valt onder de verantwoordelijkheid van minister Schippers en de NVWA zelf.’

Gerechtelijk onderzoek

Zowel in Nederland als België lopen gerechtelijke onderzoeken naar de bedrijven die bij het gifschandaal betrokken zouden zijn. Naast ChickFriend is dat het Vlaamse Poultry-Vision dat de gifstof geleverd zou hebben.

Besmette Belgische eieren

Het FAVV heeft inmiddels de lotnummers van de besmette Belgische eieren bekendgemaakt. Er is ook een hulplijn in het leven geroepen waar bezorgde consumenten terechtkunnen.

Reageer op dit artikel