nieuws

AH haalt veertien eiersoorten uit schappen

Vers 1458

AH haalt veertien eiersoorten uit schappen
Foto: Shutterstock

ZAANDAM – Albert Heijn haalt bij al zijn supermarkten veertien soorten eieren uit de schappen, naar aanleiding van het fipronil-schandaal.

Het gaat om een voorzorgsmaatregel, laat een woordvoerster van de supermarktketen donderdag weten. Het betreft onder meer AH Vrije uitloop eieren, AH bio eieren, blije kipeieren en Kakelgoud 4-granen. Over de omvang van de kosten en omzetverlies van de terugroepactie kon de woordvoerster nog geen uitspraken doen.

In Duitsland ook al maatregelen

Eerder vandaag werd al duidelijk dat de Duitse supermarktketen Rewe en dochteronderneming Penny voorlopig geen Nederlandse eieren meer verkopen. Dat doet het bedrijf naar aanleiding van het fipronil-schandaal. Nederlandse eieren komen er bij de ketens pas weer in als ze aantoonbaar vrij zijn van het luizenbestrijdingsmiddel.

Alle Nederlandse eieren geschrapt

Rewe en Penny maken geen onderscheid tussen eieren die door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aangemerkt zijn als besmet en andere eieren uit Nederland. ‘Met deze stap willen we onze klanten duidelijkheid en transparantie verschaffen’, verklaarde hoofd kwaliteit Klaus Mayer van moederbedrijf Rewe Group. ‘Als klanten al eieren uit Nederland hebben gekocht, dan kunnen ze die terugbrengen en krijgen ze het aankoopbedrag terug.’

Aldi en Lidl gaan minder ver

De Duitse vestigingen van  Aldi en Lidl doen Nederlandse eieren niet helemaal in de ban. Beide Duitse ondernemingen benadrukten donderdag wel dat ze geen eieren verkopen van de bedrijven waar het gebruik van de verboden stof is geconstateerd of van bedrijven die verdacht zijn. ‘Daarbij hebben we in enkele regio’s scharreleieren, vrije uitloopeieren en biologische eieren uit Nederlandse bedrijven uit de handel genomen die geringe doses fipronil bevatten’, liet Aldi Süd weten. De zuidelijke tak van Aldi voegde eraan toe dat het gehalte zo laag is, dat het volgens de Duitse autoriteiten niet tot gezondheidsschade leidt.

Pluimveehouders schrikken van besluit

Het besluit van de Duitse supermarktketen Reweheeft de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders doen schrikken. ‘Wij zijn hier uiterst ongelukkig mee’, reageert voorzitter Hennie de Haan. ‘Als andere retailers het voorbeeld van Rewe volgen, dan is de ramp niet te overzien.’

Niet zomaar een afzetmarkt voor 4,5 miljard eieren

De Haan rekent voor dat er zo’n 10 miljard eieren per jaar worden gelegd door Nederlandse kippen. Daarvan gaat zo’n twee derde naar het buitenland en Duitsland is de belangrijkste afzetmarkt. ‘Als dit tijdelijk is, valt het nog wel op te vangen, maar als het langer duurt dan gaat de hele Nederlandse legsector, inclusief handelaren, failliet. Je vindt niet zomaar een afzetmarkt voor 4,5 miljard eieren per jaar.’

Reageer op dit artikel