nieuws

Geen verbod op vegetarische schnitzel

Vers 1231

Geen verbod op vegetarische schnitzel
Foto: Distrifood

BERLIJN – De plannen van de Duitse minister van landbouw Christian Schmidt om vleesaanduidingen voor vegetarische producten te verbieden loopt op niets uit. Aanduidingen als vegetarische worst, schnitzel of gehakt blijven gewoon mogelijk in Duitsland.

Een interview met Bild Zeitung met Schmidt hierover kreeg ook in Nederland veel aandacht, waarbij het door ook door de VVD in de Tweede Kamer aan de orde werd gesteld. Volgens Schmidt en de VVD ‘moet erin zitten wat erop staat’ en is het dus niet correct om producten zonder vlees wel de naam van vlees te geven. Schmidt werd tot zijn opmerkingen geïnspireerd door de lokale lobby van boeren en vleesfabrikanten.

Verbod wettelijk helemaal niet mogelijk

Het Duitse vakblad LebensmittelZeitung meldt nu dat in nieuwe regelgeving rond aanduidingen voor vegetarische en veganistische producten geen regels zijn opgenomen over dit onderwerp, waardoor het dus gewoon mogelijk blijft om vegetarische producten de naam van een traditioneel vleesproduct te geven. In de aanloop naar de regelgeving hadden de meeste partijen ook al aangegeven dat zo’n verbod ook wettelijk helemaal niet mogelijk is.

Minister Schippers zag er niets in

In Nederland liet minister Schippers van Volksgezondheid in antwoord op de kamervragen eerder al weten niets te zien in zo’n verbod, zolang de verpakkingen maar duidelijk maken dat het product geen vlees bevat. ‘ Als voor vleesloze producten termen worden gebruikt die (ook) voor vleeshoudende producten gebruikelijk zijn, is dit niet per definitie onduidelijk en misleidend, als de aanduidingen helder zijn over de afwezigheid van vlees en over het gebruik van andere grondstoffen.’

Huidige wetgeving is voldoende

Aanpassing van de regelgeving is dan ook volgens Schippers niet nodig, liet ze toen weten. ‘ Binnen de kaders van deze wetgeving houden ondernemers vrijheid in de aanduiding van hun voedingsmiddelen. Het is het kabinet bovendien niet bekend dat consumenten problemen ervaren met gebruikte productnamen op het gebied van vleesloze producten.’

Reageer op dit artikel