nieuws

Explosieve groei aantal kaaswinkels Amsterdam

Vers 1343

Explosieve groei aantal kaaswinkels Amsterdam
Foto: Shutterstock

AMSTERDAM – Het aantal kaaswinkels in Amsterdam is in tien jaar tijd explosief gegroeid. In de hoofdstad waren begin dit jaar 55 kaasspeciaalzaken, 80 procent meer dan in 2007.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat vanmorgen cijfers publiceerde over het aantal speciaalzaken in Nederland. Nederland telt volgens de overheidsinstantie 605 kaaswinkels, gemiddeld ongeveer één zaak per 28.000 inwoners. Die verhouding ligt heel anders in Amsterdam, waar sommige toeristen graag een stukje kaas meenemen als souvenir. De stad telt circa één kaaswinkel per 15.000 inwoners.

Toerisme belangrijke reden voor de groei

‘We vermoeden dat het vooral verband houdt met toerisme’, zegt een woordvoerster van het CBS. ‘Er worden ook kaasroutes aangeboden in de hoofdstad. Het is toch een bekend Nederlands product. Ik kan me indenken dat toeristen graag een stukje willen proeven.’ Opvallend is dat een dergelijke groei uitbleef in andere grote steden. ,,Amsterdam heeft nu tweeënhalf keer meer kaasboeren dan Rotterdam en Den Haag, waar het aantal kaaswinkels niet toenam”, concludeert het statistiekbureau.

flinke groei van het aantal kaaswinkels

Volgens het CBS hebben speciaalzaken in eten zich sinds 2007 verschillend ontwikkeld. Sommige ondernemers verloren de concurrentieslag met supermarkten, terwijl anderen het juist wel goed deden. Zo zijn er tegenwoordig bijna 35 procent meer viswinkels dan in 2007. Het aantal zaken dat natuurvoeding en buitenlandse etenswaren verkoopt, nam in dezelfde periode toe met ongeveer 18 procent.

Minder slagers en poeliers

Het aantal groentewinkels daalde ondertussen met bijna 30 procent. Ook verdwenen meer slagers en poeliers uit het straatbeeld. Van dat type winkel zijn er tegenwoordig respectievelijk 19 en 12 procent minder dan in 2007.

Reageer op dit artikel