artikel

Het Versimago van…Jan Linders

Vers 4111

Het Versimago van…Jan Linders
Foto: Marcel van Hoorn

DOETINCHEM – Hoe heeft het versimago van Jan Linders zich de afgelopen jaren ontwikkeld? Hoe zit het met de fair shares van de supermarktketen? Distrifood heeft de antwoorden.

Versimago*

Jan Linders behoort qua versimago al jaren tot de absolute top in Nederland. Sterker nog, de formule eindigde de laatste jaren veelal bovenaan de ranglijst in de Versrapporten van GfK. Twee jaar geleden was er ineens sprake van een spetterende toename, maar vorig jaar keerde de formule weer terug tot iets onder de score van de jaren daarvoor. De keten scoort daarmee nog altijd consistent boven het branchegemiddelde. Vooral de broodafdeling scoort jaarlijks uitstekende rapportcijfers.

Vers fair shares**

Het uitstekende versimago van Jan Linders vertaalt zich niet in een enorme fair share. Sterker nog, Linders scoorde in vijf van de laatste zes jaar een fair share van onder de honderd, met de 95 in 2012 als de laagste score en de 101 in 2013 als het beste jaar. Het wordt interessant om te zien hoe Jan Linders als erkent verskampioen zich de komende jaren gaat ontwikkelen.

* In 2015 en 2016 werd niet alleen naar het imago gekeken, maar ook naar de relatieve prestaties in vers. De positie op de algemene ranglijst werd op basis van prestatie en waardering bepaald. Dit speelt in deze grafieken geen rol.

** Versimago gebaseerd op consumentenonderzoek, gaat over agf, brood en vlees. Fair shares over alle versgroepen.

Alle cijfers: GfK Formule Rapport – Vers

2016

Zes jaar achter elkaar was Jan Linders de nummer één in het Versrapport. Vorig jaar nog bij alle gemeten versgroepen de nummer één of twee en het riante rapportcijfer van 7,63 in vers. In alle versgroepen maakt de van oorsprong Limburgse keten een tuimeling, waarbij vooral de daling bij groente en fruit en brood met enkele tienden in het perspectief van het Versrapport erg fors zijn. In brood blijft Jan Linders ondanks de daling overigens wel gewoon de nummer één in waardering. Dus het is niet allemaal slecht nieuws voor de formule. Opvallens is de teruggang op het aspect deskundigheid (van 7,64 naar 7,19). Ook voor versheid/kwaliteit (van 7,82 naar 7,49) en ruime keuze (7,73 naar 7,44) is de achteruitgang behoorlijk. Jan Linders blijft ondanks deze lagere cijfers nog altijd een fors bovengemiddeld gewaardeerde formule, maar na zes gewonnen wedstrijden op rij zal de vierde plaats in Nieuw-Bergen toch als een nederlaag voelen.

2015

Jan Linders blijft dus de verskampioen, vooral door de hoge waarderingen van klanten. In de prestatie is er nog volop ruimte voor verbetering bij de Limburgse keten, met de zesde plaats op de ranglijst. Dat maakt het zeker niet onwaarschijnlijk dat Linders dit rapport de komende jaren blijft domineren. Uiteindelijk zal de enorme tevredenheid van klanten over de versafdelingen van Jan Linders toch ook moeten gaan leiden tot meerverkoop. Het laagste apportcijfer in het Versrapport voor de formule is de 7,08 voor het aspect lage prijzen bij vlees. Al met al een rapport waar men in Nieuw-Bergen meer dan trots op kan zijn. De beker kan weer een jaar worden getoond aan de wereld.

2014

Jan Linders is de nummer één in brood, de nummer drie in agf en de nummer vijf in vlees. Daarmee wint de keten voor de vijfde keer op rij het Versrapport. Dit gebeurt bovendien met een hoger rapportcijfer dan vorig jaar. Jan Linders heeft in vers vooral aan zijn prijsimago gewerkt. In alle drie de onderzochte vergroepen groeit de waardering voor het aspect lage prijzen. Ook de kwaliteit/versheid van de afdeling groente en fruit wordt hoger gewaardeerd. Voor de ruime keuze in brood en vlees hebben de klanten van Jan Linders een lager rapportcijfer over, wellicht een punt van aandacht voor de directie in Nieuw-Bergen. Voorlopig blijft Jan Linders echter het Versrapport met ijzeren vuist regeren. Vijf keer nummer één op rij is een prestatie van formaat.

2013

Jan Linders wint voor de vierde keer op rij, maar isdeze keer in geen van de drie versgroepen de beste. Maar de tweede plaats in brood, de derde plek in vlees en de vierde positie in groente en fruit zijn genoeg voor de eerste plek in het algemeen klassement. Het is uiteindelijk een allroundkampioenschap, geen titelstrijd op individuele afstanden. Het rapportcijfer (7,36) was vorig jaar echter niet genoeg geweest voor de eerste plek. Linders doet het beter op het aspect ruime keus in vlees. Maar de broodafdeling verliest zijn eerste plek van vorig jaar door lagere waardering voor aanbiedingen, lage prijzen en kwaliteit/versheid. Bij agf valt de waardering voor aanbiedingen terug. Reden genoeg om nieuwsgierig te blijven naar het Versrapport van volgend jaar. Kan Linders er vijf op een rij van maken?

2012

Jan Linders blijft in de ogen van de eigen klanten een verskampoen. De keten wist het rapportcijfer nog een stukje op te krikken om de eerste plaats vast te houden. Zowel bij agf, vlees als brood scoort Jan Linders beter op het aspect kwaliteit/versheid. De broodafdeling is voor het derde jaar op rij zelfs de nummer 1 van Nederland, waarbij vooral het rapportcijfer 7,9 voor kwaliteit/versheid eruit springt. Het laagst scoort Linders op het aspect lage prijzen op de vleesafdeling. De 6,8 daar biedt nog ruimte voor groei op de ranglijst in 2013.

2011

Jan Linders heeft het succes van 2010 weten te prolongeren. De keten kreeg van zijn klanten dit keer, net als in 2010, een 7,36 voor de agf-, vlees- en broodafdeling. Dat is een knappe prestatie, want klanten worden steeds kritischer. De enige minpuntjes in het jongste Versrapport zijn dat Jan Linders op het aspect lage prijzen bij de vleesafdeling ditmaal lager scoort (6,8 vs 7,0), terwijl ook de kwaliteit/versheid van het brood minder goed wordt beoordeeld. Dit laatste laat overigens onverlet dat de broodafdeling van de vooral Limburgse keten nog altijd als beste uit de bus komt.

Reageer op dit artikel