artikel

Achtergrond: trends in maaltijden

Vers 4132

Achtergrond: trends in maaltijden

DOETINCHEM – In pakjes- en zakjesland Nederland grijpen veel consumenten naar kant-en-klare maaltijdoplossingen om snel een lekkere en gezonde maaltijd op tafel te zetten. Maar de weerstand tegen prefab producten groeit. Koken ‘from scratch’ wint aan populariteit en mixen moeten puur zijn.

Koken op basis van eerlijke en natuurlijke ingrediënten, zoals kruiden, specerijen en groenten is in opkomst. Deze ontwikkeling past in de ‘heksenjacht’ tegen E-nummers in maaltijden en maaltijdversierders. Die zijn, hoewel ze aan alle voedselveiligheidstesten zijn onderworpen, in diskrediet geraakt. Onschuldige stoffen als ascorbinezuur of vitamine C – E300 – worden nu gewantrouwd. Ook keren steeds meer consumenten zich tegen kunstmatige aroma’s en smaakversterkers.

Clean label

Fabrikanten hebben zich hier een tijdje weinig tot niets van aangetrokken, maar maken nu in rap tempo een inhaalslag met clean labelproducten. Dat zijn voedingsmiddelen met op het etiket voor de consument herkenbare bestanddelen, liefst zonder E-nummers. Het aantal E-nummers in de ingrediëntendeclaratie is daardoor sterk gedaald. Sommige E-nummers zijn vervangen door alternatieven. Ook zijn recepturen veranderd, zodat bepaalde hulpstoffen niet meer nodig waren. Toch zitten ze in veel gevallen nog in het product – ze zijn namelijk vaak onmisbaar – maar worden dan voluit geschreven op het etiket. Zolang het niet te chemisch wordt, is de consument gerustgesteld. Bij het vermelden van het conserveringsmiddel ‘natriumsorbaat’ in plaats van E201 krijgt de consument nog steeds geen warm gevoel. Daarentegen klinkt gistextract een stuk natuurlijker dan Mononatriumglutamaat ofwel E621. Feitelijk gaat het om hetzelfde. Gistextract is namelijk rijk aan deze smaakversterker die in veel sauzen en maaltijdmixen zit. Echter, bij gebruik van gistextract hoeft dit ingrediënt niet meer als E621 meer op het etiket te worden vermeld.

Transparantie

Onder het motto ‘zo uit het keukenkastje’ heeft Nestlé het bekendste bouillonblokje als clean label-product in de markt gezet. Geen E-nummers meer derhalve op het etiket. Ingrediënten worden nu op de ‘Kitchen Cupboard bouillon’ voluit geschreven, naast gistextract als belangrijke smaakmaker met name groenten en kruiden. De serie Knorr Natuurlijk Lekker mixen is volledig clean label. De afwezigheid van E-nummers op de declaratie past volgens Unilever in de trend naar meer transparantie over de samenstelling van voedingsmiddelen. Op de ingrediëntendeclaratie van de nieuwe Maggi’s Wraps met een Twist nog wel gewoon E-nummers, maar op de verpakking wél een verwijzing naar voldoende groenteconsumptie. Een maaltijdpakket bevat zes wraps, een kruidenmix voor vlees/groenten en een sausmix. Bewust is gekozen voor drie niet-Mexicaanse, smaken (Amerikaanse BBQ, Kruidige Tandoori en Frisse Peper) ter onderscheid.

Verdere trends:

  • Gezondheidstrend beïnvloedt ingrediëntenlijst
  • Duurzamere ingrediënten worden belangrijker
  • Meer aandacht voor vegetariërs en flexitariërs
  • Afname gebruik smaakversterkers
  • Meer behoefte aan premiumkwaliteit

Lees het hele artikel over trends in maaltijden op Foodmagazine.nl >>>

Reageer op dit artikel