Sales Manager Anneloes Hoorneman en oprichter Pieter Dirven van De Smaakspecialist: ‘Educatie is echt key.’

De Smaakspecialist haalt biologisch uit de niche

Hoewel het aandeel biologisch groeit in Nederland, ligt er nog een uitdaging om het écht gangbaar te maken. De Smaakspecialist zet zich daarom actief in voor deze transitie, door duurzame producten toegankelijker te maken, het consumentenbewustzijn te vergroten en samen te werken met retailers en beleidsmakers. 'Zodat biologisch niet langer de niche is, maar de norm.'

Ashkan Danaei, Sales Director bij Tetra Pak: 'De Nederlandse voedingsindustrie staat voor drie grote uitdagingen.'

Zo blijf je als retailer concurrerend

Toenemende internationale concurrentie, stijgende kosten door inflatie en de noodzaak om over te stappen naar een circulaire economie. Hoe kunnen retailers in deze veranderende markt hun positie versterken? Ashkan Danaei, Sales Director bij Tetra Pak, legt uit hoe bedrijven het hoofd kunnen bieden aan deze uitdagingen door te focussen op innovatie.

Consumenten willen betrouwbare duurzaamheidsclaims

Consumenten willen betrouwbare duurzaamheidsclaims

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat een derde van de consumenten (33%) moeite heeft om betrouwbare, onafhankelijke keurmerken te onderscheiden van neplogo's en valse claims. Bijna de helft (43%) van de consumenten wil een verbod op misleidende logo's en nepkeurmerken, oftewel greenwashing. Daarnaast geeft de consument aan behoefte te hebben aan informatie over de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van keurmerken.

'Food hacks' goed voor portemonnee en milieu

'Food hacks' goed voor portemonnee en milieu

De stijgende energieprijzen en torenhoge inflatie dwingen de Nederlandse consumenten om slimmer en goedkoper te leven. Hoewel de algemene inflatie lijkt te stabiliseren, blijven de prijzen voor dagelijkse boodschappen toenemen. Zo werden in juli 2024 onze dagelijkse boodschappen 5,4% duurder. In augustus 2024 kwam de voedselinflatie uit op 5,6%, opnieuw duidelijk hoger dan de totale inflatie. Sinds 2022 maken de prijzen van onze voedingsmiddelen al een sterke groei door, met een gemiddelde stijging van ongeveer 27%.

Sustainability manager Inge van Disseldorp en freelance project manager Fokke Snoek bij Vrumona in Bunnik.

Vrumona versnelt op duurzaamheid en relevantie

Sinds afgelopen september heeft Vrumona een nieuwe Deense eigenaar: Royal Unibrew. Een overname die het frisdrankconcern fors meer mogelijkheden geeft in het maken van efficiency slagen, vertelt general manager Ilco Kwast. 'We gaan dan ook versnellen op verduurzaming én onze rol als challenger beter invullen. Hier past ook een aangescherpte missie en visie bij. Door meer op refreshing te focussen, brengen we letterlijk en figuurlijk een verfrissende kijk op het segment. We gaan voor betere alternatieven, in de breedste zin van het woord.'

'We willen een bijdrage leveren aan het herstel van deze biodiversiteit die ook onderdeel is van onze toeleveringsketen.'

Hoe Purina 1500 hectare aan mariene habitats wil herstellen voor 2030

Nestlé Purina PetCare Europe introduceert het Ocean Restoration programma met de ambitie te werken aan het herstel van biodiversiteit in oceanen. De oceaan is cruciaal voor al het leven op aarde en het voortbestaan van het mariene leven wordt ernstig bedreigd als gevolg van klimaatverandering en menselijk handelen.

Makkelijk en tijdig overstappen naar elektrische bedrijfswagens

Makkelijk en tijdig overstappen naar elektrische bedrijfswagens

Als ondernemer in wordt een duurzame transportoplossing steeds belangrijker. Zeker met de strengere milieu-eisen die volgend jaar van kracht worden. Dat maakt het van groot belang om vaart te zetten achter het vergroenen van de bedrijfswagens, stelt Ralf van Meer van het nieuwe bedrijfswagenmerk Maxus, onderdeel van de Van Mossel Automotive Group.

CONO Kaasmakers: 'Er is geen enkele boer die niet wil verduurzamen. Maar groen doen als je rood staat, dat lukt niet'

CONO Kaasmakers: 'Er is geen enkele boer die niet wil verduurzamen. Maar groen doen als je rood staat, dat lukt niet'

Stijgende kosten en stijgende prijzen hebben in 2023 een sterke invloed gehad op de categorie kaas. Toch blijft kaas de retail een ruime marge bieden, en binnen een moeilijke markt presteert CONO Kaasmakers met Beemster kaas als beste A-merk. De nieuwe algemeen directeur Jerry Griep zet uiteen waar de mogelijkheden liggen en welke weg er is voor CONO en retail om samen het verschil te blijven maken.

Marketing en Sales Directeur Catrien d’Ancona: ‘Het is ontzettend mooi om onderdeel te zijn van zo’n groots proces.’

Mars investeert miljard dollar in klimaatdoelen: 'De ambities zijn groot'

De komende drie jaar investeert Mars een miljard dollar om de benodigde stappen te kunnen zetten in het realiseren van haar klimaatdoelstellingen: 50 procent reductie van emissies in 2030, klimaatneutraal in 2050. 'De ambities en de commitment zijn groot', vertelt Marketing en Sales Directeur Catrien d'Ancona.

Nicole Freid: ‘Wij gaan niet voor winstmaximalisatie maar voor impactmaximalisatie.’

'Duurzaam worden en betaalbaar blijven vraagt om 'balancing act''

Met de komst van een nieuwe directeur gaat HAK volop door op de ingeslagen weg naar verdere verduurzaming van de keten. De eerste stappen naar een biologisch assortiment zijn gezet en er zijn nieuwe initiatieven voor duurzamere én betaalbare producten.

Hoe Essity al sinds de jaren '90 duurzaamheid in praktijk brengt

Hoe Essity al sinds de jaren '90 duurzaamheid in praktijk brengt

Duurzaamheid zit al decennia diep in de genen van Essity, een Hygiëne & Gezondheidsbedrijf dat producten produceert voor alle levensfasen, zoals luiers, wc-papier en incontinentieproducten. Het is het uitgangspunt voor elke innovatie: voegt het waarde toe voor consument en retailer, en draagt het bij aan een verdere verduurzaming van de categorie en industrie?

Bob Mulder, Sales Director bij FrieslandCampina: ‘De constructiviteit is er bij retailers, op alle relevante vlakken.’

'We hebben producten relevant en betaalbaar weten te houden'

Het afgelopen jaar stond vooral in het teken van mega inflatie en prijsverhogingen, blikt Bob Mulder, Sales Director bij FrieslandCampina, terug. 'Maar daardoor ook van samenwerking. Samen met onze handelspartners hebben we de producten betaalbaar weten te houden voor de consument en de relevantie in stand gehouden. Hierdoor was het weliswaar een uitdagend, maar uiteindelijk tóch succesvol jaar.'

Jeroen van Vliet, VP & Country Director bij Coca-Cola Europacific Partners: ‘We hebben flink geïnvesteerd in capabiliteit.’

'Om vooruit te denken,moet je kunnen ómdenken'

'Achter frisdrank gaat veel vernieuwing schuil', vertelt Jeroen van Vliet, VP & Country Director bij Coca-Cola Europacific Partners (CCEP). 'Want als bedrijf aan de top komen is moeilijk', benadrukt hij. 'Maar aan de top blíjven is nog veel moeilijker. Waar we sneller, harder, beter kunnen, gaan we dan ook.'

Oerlemans Plastics draagt met mono-barrièrefolie bij aan de circulaire economie

Oerlemans Plastics draagt met mono-barrièrefolie bij aan de circulaire economie

Innovatie en verduurzaming zijn belangrijke pijlers van de OPACKGROUP. De nieuwe extrusie-fabriek van Oerlemans Plastics in het Brabantse Giessen en de in-house ontwikkeling van mono-barrièrefolies getuigen daarvan.

Joris Hendriks, Director Commercial Development CCEP en Anouk van Huissteden, Marketing Manager Coca-Cola BeNeLux.

Coca-Cola in Nederland: grote stappen in stimuleren suikervrij

Coca-Cola in Nederland zet zich al jaren in voor verantwoorde productie en consumptie. CO2-reductie, recycling, circulariteit en waterbeheer zijn vaste onderwerpen in de duurzaamheidsagenda van het concern. Ook het stimuleren van de suikervrije varianten behoort tot die duurzame aanpak.

Constantijn van Gerwen: ‘Al onze producten, dus ook de plantaardige, worden ontwikkeld in samenwerking met dierenartsen en onderzoekers.’

'Toen we de veggies introduceerden, leverde dit zelfs boze reacties van consumenten op'

Soms denkt Vitakraft-directeur Constantijn van Gerwen weleens 'wie zijn wij nu eigenlijk?'. 'Want als je kijkt naar de gehele wereld, zijn wij natuurlijk maar een speler op microschaal.' Heel veel microschalen tegelijk echter, maken wel degelijk impact, beseft hij. 'Wat we kúnnen doen op het vlak van duurzaamheid, doen we dan ook.'

Sander Gerrits, Sales Director Central Europe.

BlueSun neemt de verantwoording in duurzaamheid en innovatie

De fabrikant van huishoudelijke verzorgingsproducten lanceert nu twee innovaties voor het retaillandschap. Ambi Pur Tri-gel met 70% minder plastic stroomt vanaf week 48 als eerste bij Albert Heijn in en Dreft 0% wordt in het eerste kwartaal van 2024 bij meerdere ketens gelanceerd.

Een blik achter de opmerkelijke kwaliteit van Iers rundvlees

Een blik achter de opmerkelijke kwaliteit van Iers rundvlees

Al meer dan twintig jaar is Iers rundvlees een vaste waarde in de vleescategorie. En al die tijd is het ook een verantwoorde keuze in rundvlees. Dat de Ieren de hoge standaard en de productieomstandigheden van het vlees continu hebben weten uit te breiden, is een bijzondere prestatie. De Ierse voedingsmiddelenorganisatie Bord Bia gaat die exceptionele positie de komende maanden meer onder de aandacht brengen.