blog

Analyse: Hema zegt Dag AH, Hallo Jumbo

Opinie 12174

Analyse: Hema zegt Dag AH, Hallo Jumbo
Foto's: Shutterstock

DOETINCHEM – Jumbo en Hema gaan nauw samenwerken. Dat komt aan de ene kant als een complete verrassing, maar aan de andere kant ook helemaal niet.


Joep Meijsen
Joep Meijsen is portal manager bij Distrifood en Foodmagazine.

De samenwerking tussen Hema en Jumbo in zowel Nederland en België werd op vrijdagmiddag bekendgemaakt door de twee partijen. In het beknopte persbericht worden verschillende opties genoemd waarmee de twee partijen elkaar kunnen versterken. Het gaat dan om het versterken van elkaars winkelnetwerk, door de opname van Hema-artikelen in het assortiment van Jumbo en een mogelijke co-sponsoring van de wieler- en schaatsploeg Jumbo Visma. De plannen moeten nog nader worden uitgewerkt, maar de twee partijen melden ernaar te streven om voor het einde van het jaar met nadere details te komen.

Albert Heijn en Hema zouden gaan samenwerken

Het was een verrassend persbericht, omdat begin dit jaar met veel bombarie een alliantie tussen Hema en Albert Heijn werd aangekondigd. In vestigingen van Hema zouden mini-supermarkten van Albert Heijn komen. Utrecht en Rotterdam zouden dit najaar de primeur krijgen en de supermarktwereld was benieuwd hoe die samenwerking zou worden opgezet. De redactie van Distrifood vroeg de afgelopen weken regelmatig na bij Albert Heijn wanneer nu de exacte openingsdatum van de winkels was. Zoals nu blijkt, heeft Hema deze week de samenwerking met Albert Heijn opgeblazen. De proef is van tafel. Hema heeft Albert Heijn ingeruild voor Jumbo.

Persoonlijk contact families Boekhoorn en Van Eerd

Dat komt niet helemaal uit de lucht vallen. De persoonlijke relatie tussen Hema-eigenaar Marcel Boekhoorn en Jumbo-ceo Frits van Eerd is nauw. Beiden zijn bijvoorbeeld intensief betrokken bij de autosport. Autocoureur Giedo van der Garde, enkele jaren geleden actief in de Formule 1, rijdt in het World Endurance Championship samen met Frits van Eerd en Nyck de Vries. Ze wonnen zelfs onlangs met Racing Team Nederland, eigendom van Frits van Eerd in een Jumbo-gele wagen, samen voor het eerst een race. En Van der Garde is getrouwd met Denise Boekhoorn, de dochter van. Frits van Eerd en Marcel Boekhoorn komen elkaar dan ook regelmatig tegen. Het ligt voor de hand dat dan ook andere zaken aan de orde komen dan paardenkrachten.

Twee snelschakelende, flexibele partijen

De alliantie is ook om andere redenen interessant. Jumbo is een bedrijf dat gewend is om snel te schakelen, niet bang is om nieuwe dingen te doen en risico’s te nemen. Boekhoorn is dringend op zoek naar manieren om het door hem overgenomen Hema van nieuwe impulsen te voorzien en de schuldenlast omlaag te brengen. Qua persoonlijkheid passen het Hema van Boekhoorn en het Jumbo van Frits van Eerd waarschijnlijk beter bij elkaar dan het private Hema en het beursgenoteerde Ahold Delhaize.

Reageer op dit artikel