blog

Super en consument moeten knip trekken?!

Opinie 5

Super en consument moeten knip trekken?!
Foto: Ton Kastermans

Deze week maakte onze minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten de nieuwe plannen bekend om de Nederlandse landbouw meer circulair te maken. De plannen beogen met onze landbouw de switch te maken van zo goedkoop mogelijk produceren naar produceren met zo min mogelijk verlies aan grondstoffen en daarbij een zorgvuldig beheer van bodem, water en natuur.


René Bakker
René Bakker is oud-directeur C1000 en nu algemeen directeur Fairtrade Original

Een goed plan, immers we zijn ons er allemaal van bewust dat we anders moeten omgaan met onze aarde als we willen dat toekomstige generaties er ook nog plezier van hebben.

In de publiciteit om de presentatie van de plannen heen stelde Schouten dat de rekening van de hele operatie ook bij de supermarkten en consumenten komt te liggen. Nog dit jaar wil ze afspraken maken over een eerlijker prijs voor boeren en tuinders. ‘Nu ligt het risico te veel bij de boer. Als aan voedsel hogere eisen worden gesteld, onder meer voor dierenwelzijn, is het terecht dat daar een hogere vergoeding tegenover staat’, zo stelde ze. Dat boeren een eerlijke prijs voor hun producten ontvangen, een prijs die hen en hun gezinnen een leefbaar inkomen oplevert en hen in staat stelt in continuïteit ons voedsel te blijven produceren, is ook een goede gedachte. 

‘Deze problematiek speelt ook bij boeren in het buitenland’

Waar het verhaal wat mij betreft mank gaat, is beide met elkaar verbinden en de verduurzaming van de Nederlandse landbouw als argument te gebruiken om over eerlijke prijzen te willen spreken. Feit is dat Nederland een grote exporteur is van voedingsmiddelen. Wereldwijd komt Nederland na de Verenigde Staten op de tweede plaats, met een exportwaarde van meer dan €90 miljard in 2017. De hogere prijs die onze boeren toekomt, moet de minister voor het overgrote deel in het buitenland gaan ophalen. En dus niet bij de Nederlandse consument. 

Tegelijkertijd echter wordt zo’n 75 procent van de grondstoffen en eindproducten die nodig zijn voor de Nederlandse voedselbehoefte geïmporteerd. Ook boeren in het buitenland hebben met dezelfde problematiek te maken van verduurzaming, klimaatverandering en de noodzaak beter om te gaan met grondstoffen, bodem, water en natuur. Dus laten we het vooral ook hebben over eerlijke prijzen die betaald moeten worden aan de boeren elders in de wereld die ons voedsel produceren. Ik hoop dat ook onze minister zich dat realiseert. 

Dat het mogelijk is eerlijke prijzen aan de boer te betalen en tóch een betaalbaar product op het schap te zetten dat consumentenvoorkeur heeft bewijst Fairtrade Original al sinds lange tijd. Onze Thaise curries en Sri Lankaanse kokosmelk zijn de best verkopende producten in hun categorie. Voldoende impact kunnen we alleen maken wanneer ook andere producenten zich bij het Fair Trade-initiatief aansluiten en het daarmee mainstream wordt!

Reageer op dit artikel