nieuws

SVO

Home

SVO

SVO Opleidingen biedt opleidingen voor iedereen die
werkt of wil gaan werken binnen de slagerij, supermarkt en voedselverwerkende
industrie. SVO biedt MBO-opleidingen op niveau 1 tot en met 4. Alle opleidingen
zijn in de BBL-variant. SVO biedt opleidingen op negen vaste opleidingslocaties
in het land.

Voedselverwerkende

industrie


*

Productie-assistent
Als productieassistent assisteert u bij de

bewerking van verse voedingsmiddelen in een industrieel bedrijf. Oog voor

veiligheid en hygiënisch werken heel belangrijk. De productiemedewerker is

collegiaal (teaminstelling), flexibel, secuur en is zich bewust van het werken

met voedingsmiddelen en de kwaliteitseisen die daaraan gesteld

worden.Opleiding in-company of op een SVO-locatie, na overleg tussen SVO en

werkgever. Lesduur één jaar. Vooropleiding of ervaring niet vereist.

Aansluitende opleiding: productiemedewerker vleesverwerkende industrie,

operator.

*

Productiemedewerker
De productiemedewerker werkt in een industrieel

bedrijf mee aan de productie van voedsel. Hygiënisch en veilig werken zijn

daarbij heel belangrijk. De productiemedewerker werkt in een productieruimte en

krijgt te maken met allerlei machines en gereedschappen. De medewerker is

collegiaal, gemotiveerd, kan met het werk omgaan, flexibel, nauwkeurig,

kwaliteitsbewust, teamplayer, gedisciplineerd in werk, zich bewust van het

werken met verse voedingsmiddelen. Opleiding in-company of op een

SVO-locatie, na overleg tussen SVO en werkgever. Lesduur twee jaar.

Vooropleiding of ervaring niet vereist. Aansluitende opleiding: meewerkend

voorman en operator.

* OperatorDe

operator werkt zelfstandig aan een onderdeel van het productieproces. Hij of zij

bedient en bewaakt apparatuur en machines, controleert de kwaliteit van product

en proces en grijpt in als dat nodig is. Daarnaast verricht de operator

onderhoud aan apparatuur. De operator maakt bij zijn werkzaamheden gebruik van

uiteenlopende controle- en bedieningsapparatuur. De operator werkt

zelfstandig in ploeg- of teamverband en is verantwoordelijk voor het eigen werk.

De procesoperator werkt hygiënisch en zorgt voor een goede persoonlijke hygiëne.

Hij of zij houdt de kwaliteit en het werken volgens zorgsystemen scherp in het

oog, dit in verband met de voedselveiligheid en productaansprakelijkheid. Hij of

zij heeft enig technisch inzicht voor het verhelpen van kleine

storingen.Opleiding in-company of op een SVO-locatie, na overleg tussen SVO

en werkgever. Lesduur twee jaar. Specialisaties: vlees, vleeswaren en

convenience food. Vooropleiding of ervaring niet vereist. Aansluitende

opleiding: meewerkend voorman.

* Meewerkend

voorman
De meewerkend voorman werkt in de industrie in een

productieruimte als rechterhand van de productieleider/ afdelingshoofd. Hij of

zij geeft leiding aan kleine groepen productiemedewerkers die aan een band, lijn

of op een afdeling staan en daar verschillende werkzaamheden uitvoeren. De

meewerkend voorman treft de nodige voorbereidingen voor de productie. Het gaat

hierbij om het klaarzetten van machines en materialen. De meewerkend voorman

zorgt voor de planning van de uit te voeren werkzaamheden: werkinstructies voor

productiemedewerkers en de indeling aan de tafel of lijn. Bovendien bewaakt

hij of zij tijdens het productieproces de kwaliteit en de productiviteit en

stuurt de lijn of afdeling aan en werkt mee in de productie. De meewerkend

voorman is enthousiast, open, besluitvaardig, communicatief sterk, heeft

leidinggevende capaciteiten, alert, flexibel, stressbestendig, assertief,

stimulerend en motiverend.Opleiding in-company of op een SVO-locatie, na

overleg tussen SVO en werkgever. Lesduur twee jaar. Vooropleiding een afgeronde

niveau-2 opleiding. Aansluitende opleiding: leidinggevende (productieleider)

versindustrie.

*

Productieleider
De productieleider is verantwoordelijk voor de

aansturing van een afdeling of onderneming. De hoofdtaak van de leidinggevende

is bedrijfsvoering, maar hij of zij schuwt allerminst zaken als vaktechniek,

technologie en kwaliteitsmanagement. Specialisten groeien door in commerciële

functies, productinnovatie of kwaliteitsmanagement. De

productieleider/leidinggevende is klantgericht, commercieel, sociaal vaardig,

representatief, enthousiast, besluitvaardig, leidinggevend, alert, flexibel,

oplossingsgericht, stressbestendig, assertief, stimulerend en motiverend.De

opleiding duurt gemiddeld twee jaar en wordt gegeven op de locaties Wageningen

en Tilburg. Als vooropleiding wordt gevraagd een afgeronde SVO-niveau-3

opleiding chef, productievakkracht of meewerkend voorman. Na het afronden

van deze opleiding kunt u doorstromen naar een HBO-opleiding, bijvoorbeeld

levensmiddelentechnologie of commerciële economie.

*

Testimonial:
‘Een aanrader voor als je iets wilt

bereiken’‘Na de afronding van een opleiding op niveau-3 wilde ik me

verder ontwikkelen. De opleiding op niveau-4 is interessant, omdat het nog meer

diepgang heeft. Favoriet zijn bij mij de vakken die te maken hebben met

bedrijfsvoering. Ze bepalen een groot deel van de opleiding en zijn belangrijk

als je als leidinggevende je werk goed wilt doen. Per week ben ik minstens vijf

uur kwijt met lessen voorbereiden en doorlezen, want met alleen naar school

gaan, red je het niet. Als je iets wilt bereiken in de verssector, is de

niveau-4-opleiding Productieleider een echte aanrader. Mijn uiteindelijke doel

is commercieel directeur worden.’

Arjan

Schuifel,Versmanager bij Vion Retail, volgde niveau 4

opleiding

Slagerij en

supermarkt


*

Verkoopmedewerker slagerij of versafdeling
De verkoopmedewerker is

het visitekaartje van de ambachtelijke slagerij. De verkoper staat klanten te

woord en geeft advies over de manier waarop ze de producten kunnen bereiden.

Daarnaast zorgt de verkoopmedewerker ervoor dat de toonbank en andere

verkoopmeubels schoon zijn. De verkoopmedewerker denkt mee over de

optimalisering van de verkoop.De opleiding wordt gegeven op de locaties

Almelo, Heerhugowaard, Wageningen, Goes, Groningen, Leeuwarden, Rijswijk,

Roermond, Tilburg en Zwolle. Lesduur is twee jaar. Vooropleiding en ervaring

zijn niet vereist. Aansluitende opleidingen: winkelslager, traiteur, chef,

afdelingschef supermarkt.

* Verkoopmedewerker

supermarkt
Deze verkoopmedewerker werkt in een supermarkt, op een

versafdeling, op de kw-afdeling of achter de kassa. De verkoopmedewerker vult de

voorraad in de presentatie-meubels en schappen aan, zorgt ervoor dat de afdeling

netjes is en blijft, helpt klanten en geeft informatie. De verkoopmedewerker

denkt mee over de optimalisering van de verkoop.De opleiding wordt gegeven

op de locaties Almelo, Heerhugowaard, Wageningen, Goes, Groningen, Leeuwarden,

Rijswijk, Roermond, Tilburg en Zwolle. Lesduur is twee jaar. Vooropleiding en

ervaring zijn niet vereist. Aansluitende opleidingen: winkelslager, traiteur,

chef, afdelingschef supermarkt.

* Productiemedewerker

detailhandel
De productiemedewerker werkt in een slagerij of op de

slagerijafdeling van een supermarkt. Tot het takenpakket hoort onder andere

vlees bewerken, ontvangst van goederen, portioneren en verdelen, vlug- en

panklare producten maken. De productiemedewerker is zich bewust van de

kwaliteitseisen die de consument stelt aan het product.De opleiding wordt

gegeven op de locaties Almelo, Heerhugowaard, Wageningen, Goes, Groningen,

Leeuwarden, Rijswijk, Roermond, Tilburg en Zwolle. Lesduur is twee jaar.

Specialisaties: vlees en convenience food. Vooropleiding en ervaring zijn niet

vereist. Aansluitende opleidingen: winkelslager, traiteur, chef,

worstmaker/vleeswarenbereider.

* WinkelslagerDe

winkelslager verkoopt zelfstandig vlees en vleeswaren in de slagerij of op de

slagerijafdeling van een supermarkt. De winkelslager bepaalt mede de

verkoopstrategie, de winkelinrichting en zorgt voor voldoende productaanbod. Het

is een leidinggevende functie. Daarnaast assisteert winkelslager de

bedrijfsleider/eigenaar van de winkel bij diens werkzaamheden. Uiteraard hoort

ook het bewerken van vleesproducten tot de taak van de winkelslager.De

opleiding wordt gegeven op de locaties Almelo, Heerhugowaard, Wageningen, Goes,

Groningen, Leeuwarden, Rijswijk, Roermond, Tilburg en Zwolle. Lesduur is twee

jaar. Specialisaties: vlees en convenience food. Als vooropleiding wordt

gevraagd een afgeronde opleiding productiemedewerker slagerij / supermarkt.

Aansluitende opleidingen: winkelslager, traiteur, chef, worstmaker /

vleeswarenbereider.

* Slager/traiteur

De traiteur is verantwoordelijk voor de lekkere hapjes, soepen en

maaltijden die in de toonbank staan om de klanten te verleiden. Hij of zij

bedenkt en maakt producten zoals kant-en-klaar-maaltijden, soepen en broodjes.

Bovendien zorg de traiteur ervoor dat de producten zo perfect mogelijk worden

gepresenteerd. Bij sommige slagerijen werkt de traiteur mee de cateringafdeling

tot een succes te maken. Van de traiteur wordt verwacht dat hij of zij grote

affiniteit heeft met culinair, lekker en gemakkelijk eten en dit kan overbrengen

naar de consument. De opleiding wordt gegeven op de locaties Almelo,

Heerhugowaard, Wageningen, Goes, Groningen, Leeuwarden, Rijswijk, Roermond,

Tilburg en Zwolle. Lesduur is gemiddeld twee jaar. Specialisaties: vlees en

convenience food. Als vooropleiding wordt gevraagd een afgeronde opleiding

productiemedewerker of verkoopmedewerker. Aansluitingen: chef, afdelingschef

supermarkt.

*

Worstmaker/vleeswarenbereider
De worstmaker/vleeswarenbereider is

verantwoordelijk voor het ontwikkelen en maken van worsten en allerhande

vleeswaren. De worstmaker produceert/ontwikkelt nieuwe producten met behulp van

recepturen. Tevens werkt de de worstmaker mee aan de smaakverbetering van het

bestaande assortiment. In grotere bedrijven zal de worstmaker leiding geven aan

de andere medewerkers op zijn afdeling. Tevens werkt hij of zij mee in het

productieproces. Hij of zij is zich bewust van de kosten, de opbrengst,

verspilling en kansen die zich voordoen.De worstmaker heeft affiniteit met

de producten die hij of zij produceert. De opleiding wordt gegeven op de

locaties Almelo, Heerhugowaard, Wageningen, Rijswijk, Roermond, Tilburg en

Zwolle. Lesduur is gemiddeld twee jaar. Vooropleiding: een afgeronde niveau

2-opleiding. Aansluitingen: chef, afdelingschef supermarkt.

*

Afdelingschef
De chef is dé organisator van de verkoop- en/of

productieafdeling binnen een supermarkt of slagerij. Hij of zij voert de

werkzaamheden zelfstandig uit. De chef geeft leiding, leidt medewerkers op,

maakt planningen, voert bedrijfseconomische administratie, beheert de voorraad,

draagt zorg voor het imago van de winkel of afdeling en werkt mee in de winkel

of in de productieruimte. De chef heeft binnen het team een uitvoerende en

coördinerende rol. De werkzaamheden van de chef zijn zeer divers. Hij of zij

werkt oplossingsgericht en heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Daarnaast heeft hij een voorbeeldfunctie en wordt van hem of haar verwacht dat

hij of zij affiniteit heeft met voeding en kwaliteitsbewust is.De opleiding

wordt gegeven op de locaties Almelo, Heerhugowaard, Wageningen, Goes, Rijswijk,

Roermond, Tilburg en Zwolle. Lesduur is gemiddeld twee jaar. Vooropleiding: een

afgeronde niveau 2-opleiding. Aansluitingen: chef, afdelingschef supermarkt,

supermarktmanager, manager detailhandel.

* Ondernemer

versdetailhandel
De eigenaar is verantwoordelijk voor de aansturing

van een (vers)afdeling of onderneming. De hoofdtaak van de manager is

bedrijfsvoering, maar hij of zij schuwt allerminst vaktechniek en

kwaliteitsmanagement. Specialisten groeien door in productinnovatie of

cateringmanagement en weten hun bedrijf een duidelijk toekomstperspectief te

geven. De ondernemer is enthousiast en gedreven om het bedrijf succesvol te

laten zijn. Hij of zij neemt initiatief en is inventief bij het oplossen van

problemen.De opleiding wordt gegeven op de locaties Wageningen en Tilburg.

De opleiding duurt gemiddeld twee jaar. Als vooropleiding wordt gevraagd een

afgeronde SVO-niveau 3 opleiding chef, productievakkracht of meewerkend voorman.

Na het afronden van deze opleiding kan je doorstromen naar een HBO-opleiding,

bijvoorbeeld levensmiddelentechnologie, commerciële economie, food en marketing

of small business.

NAW-gegevens

SVO

Bezoekadres:

Kroonslag 2

3991 TW HOUTEN

Postbus 516

3990 GH HOUTEN

Telefoon 030 – 2758181

Fax 030 – 2733374

E-mail
href=”mailto:info@svo.nl”>info@svo.nl


Website
href=”http://www.svo.nl”>www.svo.nl

Reageer op dit artikel