artikel

Intro Top 20 ’09: 1 t/m 5

Home

Intro Top 20 ’09: 1 t/m 5

De totaalomzet van de twintig beste introducties uit 2008 valt tegen, maar de Intro Top 20 bevat enkele interessante innovaties. Milieu en duurzaamheid zijn de nieuwe trend in productvernieuwing. Beste nieuwe product is Klein & Krachtig, van Omo en Robijn.

Met een omzetgroei van 6,5 procent was 2008 een goed jaar voor de Nederlandse supermarkt. De bijdrage die innovaties aan die groei leveren lijkt in eerste instantie wat tegen te vallen. Het goede nieuws zit echter in het ontdekken van nieuwe wegen waarop innovaties gevonden kunnen worden. Het jaar 2006 was al een goed jaar voor nieuwe producten in de supermarkt, 2007 was nog veel beter. In die ontwikkeling valt 2008 nogal tegen. Het lijkt alsof fabrikanten een voorschot hebben genomen op de crisis door al in 2007 en begin 2008 terughoudend te zijn met nieuwe introducties en innovaties.

De succesvolle Intro Top 20 over 2007 kende maar liefst dertien producten met een gemiddelde weekomzet boven de honderdduizend euro. In de nieuwe lijst over 2008 zijn dat er slechts vijf. Sinds het begin van deze meting, in 2000, was dit aantal nog niet zo laag. Zelfs in 2004, het eerste jaar van de prijzenoorlog in de supermarkten, was het aantal hoger. Toen kwamen de twintig beste innovaties samen tot een weekomzet van 1,9 miljoen euro, en nu, in de lijst over 2008, is dat maar 1,7 miljoen euro. Ook dat is een laagterecord.

1. Klein & Krachtig

Klein & Krachtig is het nieuwe concept dat Unilever zowel voor Robijn als voor Omo in week 1 van 2008 in de markt heeft gezet. De producten zijn tweemaal geconcentreerd, waardoor volgens de fabrikant de helft minder wasmiddel nodig is voor hetzelfde wasresultaat in vergelijking met een niet-geconcentreerd wasmiddel. ‘Hierdoor worden water, karton en energieverbruik bespaard bij zowel de productie, het verpakkingsproces als het transport’, luidt de claim. ‘Op de websites vermeldt Unilever hoeveel water, plastic zakjes, karton en CO2 al is bespaard door het gebruik van Klein & Krachtig. Unilever heeft het blijkbaar duidelijk overgebracht in de uitgebreide campagnes, want de consument heeft het goed opgepakt”, zegt Ronald Laureijsen van IRI Nederland. Wekelijks gaat er 242 duizend euro aan Klein & Krachtig langs de kassa, waarbij het aandeel van Robijn in de omzet daarbij net iets groter is dan dat van Omo. Omo is er in wit en color. Robijn is er in Stralend Wit en Color, waaraan later in 2008 de Pink Sensation en Green Sensation zijn toegevoegd. De flessen van beide merken zijn zo goed als universeel.

2. Fanta Zero

Na het succes van Coca-Cola Zero in 2007 (en het vrijwel onopgemerkte Sprite Zero in 2006) komt Coca-Cola eind 2008 met Fanta Zero. In tegenstelling tot de strategie bij Coca-Cola kiest de fabrikant er bij Fanta voor de lightvariant wél te saneren. In zekere zin is hier dus sprake van een relaunch van Fanta  Light. Maar de look is sterk veranderd, en de impact van Zero in het cola-schap rechtvaardigt hier de vermelding in deze Intro Top 20  Fanta Zero is er in Orange, Lemon en Pomelo. Opvallend is de introductie in week 39, dus ná de zomer. Coca-Cola Zero werd juist voor de zomer gebracht, en introducties van Coca-Cola na de zomer zijn niet altijd zo succesvol geweest. Maar Fanta Zero zet wel 165 duizend euro per week om.

3. Lipton Clear Green

‘Anti-oxidanten in combinatie met het zuiverende effect van water.’ Met die claim zet Unilever in week 9 Lipton Clear Green in de markt. Zowel in doosjes groene thee als in ijsthee. De ijsthee is er  in varianten lemon, orange en mint, green tea en green tea mint. De warme thee is er in green tea pure, orient en mint. De ijsthee is er in 1,5 en 0,5 liter. Renske Karels van IRI: “De omzet komt voornamelijk van de 1,5-literpakken ijsthee. De ijsthee is goed voor ongeveer 90 procent van de omzet van Lipton Clear
Green. De distributie ligt vrij hoog, maar niet alle supermarkten verkopen de complete range. De warme thee heeft er wel langer over gedaan om op distributie te komen.” Lipton Clear Green maakt met thee en ijsthee sameneen gemiddelde weekomzet van 119 duizend euro.

4. Peijnenburg Hapklaar

Peijnenburg begint een vaste klant te worden in de Intro Top 20, en ook dit jaar is Peijnenburg er in geslaagd de stap van de grote ontbijtkoek naar het tussendoor-schap voort te zetten. Nieuw in 2008 is Peijnenburg Hapklaar: ontbijtkoekplakken per stuk verpakt en in bundels van vier. Hapklaar is er in vijf varianten: Naturel, Volkoren, Minder Suiker, Parelkandij en Gember. De variant Minder Suiker (33 procent minder suiker) levert de meeste omzet, op de voet gevolgd door de Naturel. Hapklaar komt in week 16 op de markt, waarna de eerste drie varianten vrij snel in de schappen van de meeste supermarkten liggen. De andere twee (Parelkandij en Gember) komen later eveneens redelijk snel op distributie. Weekomzet 104 duizend euro.

5. Senseo Hot Choco

‘De nieuwe Senseo-revolutie’,  noemt Douwe Egberts het op een van de websites. De stap is een antwoord op de sterke introductie van Chocomel Hot van Friesland Foods in 2007. Van de Senseorange die inmiddels bijna twintig varianten kent is dit de eerste Senseo waar geen koffie in zit. Net als bij Chocomel Hot is er een speciale padhouder nodig. De introductie is in week 41, dus net voor de winter, en Senseo Hot Choco komt vrij snel op volledige distributie. Laureijsen: ‘Het cacaoschap heeft er in korte tijd twee sterke producten bij gekregen. Maar waar Chocomel Hot de cacaomarkt vergrootte, is dat bij Senseo Hot een stuk minder het geval.’ Senseo Hot Choco is er in verpakking met padhouder en zakjes pads. De weekomzet bedraagt 103 duizend euro.

 

 

Reageer op dit artikel