artikel

Led-verlichting gaat bederf tegen

Home

SMILDE/ANNEN – Led-verlichting is voor supermarktondernemers een uitkomst.
C1000 Jan Bosch in Smilde heeft nu een paar maanden ervaring met deze
verlichting bij de vers­counter en in de drie diepvrieseilanden. De
ondernemer hoeft nu wekelijks 120 euro minder aan vleeswaren af te
schrijven.

Led-verlichting gaat bederf tegen

‘Traditionele verlichting straalt warmte uit. Die negatieve invloed op

verse vleeswaren is er niet meer.’ Bij discussies over led-verlichting gaat het

vaak over de besparing op de energiekosten. ‘Dat is zeker een belangrijk

pluspunt, maar vaak wordt vergeten dat deze lichttechniek veel meer voordelen

oplevert’, benadrukt René Pas. Hij is directeur van led-fabrikant Nils Retail.

‘Zo is er sprake van een verbeterde hygiëne, omdat led-verlichting beter valt

schoon te maken dan tl-buizen. Maar een misschien is de marketingfunctie een nog

belangrijker voordeel. De kleur van de verlichting valt heel goed aan te passen,

waardoor je verpakkingen beter kunt aanlichten. Ook verse vleeswaren

bijvoorbeeld ogen veel aantrekkelijker.’

HelderOm zijn woorden kracht bij te zetten, toont Pas

de situatie bij een vestiging van Super de Boer in het Drentse Annen. Deze

supermarkt heeft sinds enkele weken led-verlichting op de diepvriesafdeling,

terwijl ondernemer Joost Schippers deze ook heeft toegepast in het meubel met

verse vleeswaren. De verlichting in de diepvrieskasten is niet verticaal

aangebracht, maar horizontaal per schapplank. ‘Het zie er perfect uit. Alle

verpakkingen zijn helder aangelicht. Het is nog veel te kort dag om al over een

omzetplus te spreken, maar het totaal geeft een rustig en uitnodigend beeld’,

vertelt Schippers. ’Daar waar producten voorheen waren uitverkocht, ontstond er

een donker gat in de diepvrieskasten. Dat heb ik niet meer. Er is een helder

beeld tot achterin de meubels.’

Energie en sfeerDe vleeswaren die nu zijn aangelicht

door led’s, zien er in ieder geval veel smakelijker uit. Dat is een wereld van

verschil ten opzichte van de oude tl-verlichting, constateert Schippers. Hij

heeft in de eerste plaats gekozen voor led-verlichting vanwege energiebesparing.

De sfeerverbetering vindt hij niettemin een belangrijk pluspunt. Daar komt bij

dat hij met het aanbrengen van led-verlichting aanspraak kan maken op een

investeringssubsidie. ‘Dat telt net zo goed mee. Het is een grote uitgave, dus

zonder die subsidie had ik het misschien niet gedaan.’Die uitgave moet

bovendien worden beoordeeld in combinatie met de relatief korte

terugverdientijd. Door de besparing op energiekosten is de investering er binnen

2,5 tot drie jaar uit.

Nul euroC1000-ondernemer Jan Bosch heeft al langer

ervaring met led-verlichting. En hij kan daarom al concreet aangeven dat hij 120

euro per week minder aan vleeswarenbederf hoeft af te schrijven. ‘Meteen vanaf

de eerste dag was dat gereduceerd tot nul euro’, vertelt de ondernemer. ‘Ik had

grote lampen boven de counter hangen. Dat was geen mooi gezicht, bovendien

hadden we last van de warmte-emissie. Met led’s heb je dat probleem niet.’

Kleur afstemmen op assortimentDe verse vleeswaren ogen

nu beter, aldus de ondernemer. Dat komt omdat de verlichting boven het rode

vlees een andere kleur heeft gekregen dan boven het witte vlees of boven het

tapasdeel. De kleur is precies afgestemd om een optimaal resultaat te bereiken.

‘De vleeswaren zien er veel smakelijker uit. We zitten in de plus met die groep,

maar ik vind het heel moeilijk om daarbij een link te leggen met de nieuwe

led-armaturen. Ook weersomstandigheden spelen een belangrijke rol.’ Bosch heeft

bovendien drie diepvrieseilanden uitgerust met led-verlichting, terwijl de

diepvrieskasten gezien de forse investering het nog even moeten doen zonder deze

led’s. Er bestaat een zeer afwijkend beeld. De verpakkingen in de eilanden zijn

goed te zien, terwijl er in de kasten links en rechts donkere plekken

vallen.

Reageer op dit artikel