nieuws

Waarde van Action stijgt explosief

Formules 4016

Waarde van Action stijgt explosief
Foto: Lex van Lieshout (ANP)

AMSTERDAM – Non-fooddiscounter Action is in een jaar tijd €3,5 miljard meer waard geworden.

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van investeerder 3i, dat eigenaar is van Action waarover Het Financieele Dagblad schrijft. De investeerder taxeerde de waarde van Action een jaar geleden nog op €6,5 miljard. Inmiddels is de van oorsprong Nederlandse keten meer dan €10 miljard waard.

Waarde gebaseerd op verkoop aandelen

Voor het eerst betreft dit een waarde die tot stand is gekomen op basis van de daadwerkelijke verkoop van aandelen. Een deel van de kleine aandeelhouders heeft tegenover 3i aangegeven te willen verkopen, zo schrijft de krant. Daarbij zijn nieuwe investeerders ingestapt.

Miljardenomzet, expansie en winstgevendheid

Action geldt als het grootste succesverhaal in de Nederlandse winkelstraten van de laatste jaren. De onderneming boekte in de winkels die eind 2018 open waren het afgelopen boekjaar een omzet van €4,2 miljard. Daarbij boekt het bedrijf ondanks de internationale opening van veel nieuwe winkels ook nog een gezonde winst van €460 miljoen.

Keten staat onder leiding van Sander van der Laan

De keten staat onder leiding van voormalig Albert Heijn-directeur Sander van der Laan en concurreert in een aantal assortimentsgroepen met supermarkten. Het gaat daarbij onder meer om zoetwaren, dierenvoeding, wasmiddelen en reinigers. Vanuit de Nederlandse basis is het bedrijf uitgewaaid naar in totaal zeven landen.

Reageer op dit artikel