nieuws

Jumbo/Coop zetten nieuwe stap Emté-claim

Formules 10497

Jumbo/Coop zetten nieuwe stap Emté-claim

VEGHEL – Jumbo en Coop zetten met een voorlopig getuigenverhoor bij de Rechtbank in Den Bosch een nieuwe stap in de zaak tegen Sligro rondom de overname van Emté.

Jumbo en Coop claimen ‘tientallen miljoenen’ van Sligro. Dat bevestigt een woordvoerder van Jumbo in het Brabants Dagblad. De claim wordt bovendien vooralsnog doorgezet, blijkt uit de reactie. Sligro zou rond de overname van Emté een onjuiste voorstelling van zaken hebben verstrekt aan het consortium over de financiële situatie van de al langer kwakkelende supermarktketen. Sligro ontkent dat. Om meer duidelijkheid te verkrijgen, volgt er op verzoek van Jumbo en Coop een voorlopig getuigenverhoor bij de rechtbank in Den Bosch.

Verhoor onder ede

Bij een voorlopig getuigenverhoor kunnen getuigen onder ede voor de rechter verhoord  worden over een zaak. De procedure is bedoeld om voor de verzoeker, is dit geval Jumbo en Coop, opheldering te krijgen over de feiten rondom een zaak zonder direct in een (duur) proces te belanden. Het voorlopig getuigenverhoor vindt half december plaats, aldus de krant.

Sligro ‘veel vertrouwen’

Medio september werd bekend dat er een conflict is tussen het consortium van Jumbo & Coop en de Sligro Food  Group. Het beursgenoteerde Sligro meldde in een persbericht dat er mogelijk een claim van het consortium Jumbo & Coop zou volgen, maar zei ook de zaak met alle vertrouwen tegemoet te zien. ‘Sligro Food Group herkent zich niet in de verwijten die door het consortium rond dit thema aan haar adres worden gemaakt en neemt daar afstand van. De omvang van een mogelijke claim is ons in deze fase niet bekend’, schreven topman Koen Slippens en financieel-topman Rob van der Sluijs. ‘Sligro Food Group bereidt zich voor op de volgende stappen in dit proces en ziet een eventuele juridische procedure met veel vertrouwen tegemoet’, aldus de beursgenoteerde onderneming.

Regels en voorschriften om beursnotering

Sligro-woordvoerder Wilco Jansen bevestigt dat vertrouwen ook nu weer in de krant. Sligro heeft vanwege de beursnotering aan allerlei regels en voorschriften te voldoen. Hij benadrukt dat specialistische teams de financiën van Emté hebben bestudeerd. ‘Zoiets reken je ook echt niet even op de achterkant van een bierviltje uit.’ Daarnaast had Sligro in de voorgaande jaren al gezegd dat Emté niet presteerde zoals gewenst. Verschillende financieel analisten van banken en beleggingsinstellingen vinden de claim dan ook opmerkelijk, noteert het BD. Een analist van ING gaat er dan ook vanuit dat Jumbo en Coop alle benodigde informatie hebben gekregen. Hij kan zich niet voorstellen dat Sligro onjuiste of foute  data verstrekte. ‘Dat kan ik me van een bedrijf met de reputatie als Sligro, dat ook al zo lang een beursnotering heeft, absoluut niet voorstellen.’

Omzetten en marge Emté vielen tegen

De claim van het consortium kwam overigens niet helemaal uit de lucht vallen. Distrifood meldde enkele maanden eeder al dat de overname mogelijk een staartje zou krijgen. In een interview zei Jaap Tukker die Emté het laatste jaar aanstuurde dat Emté voor een grote financiële uitdaging had gestaan. ‘De marge is ons tegengevallen en de omzet bleef natuurlijk al achter bij de markt. Dat maakt het dat de afwikkeling met Sligro nog wel even op zich laat wachten’, zei Tukker toen.

Reageer op dit artikel