nieuws

‘Deal geeft Hema financieel weer lucht’

Formules 5338

‘Deal geeft Hema financieel weer lucht’
Foto: Bert Jansen

AMSTERDAM – Jumbo zou tussen de 20 en 25 Hema-vestigingen op gewilde locaties in stadscentra overnemen. De opbrengst van de verkoop zou Hema financieel weer even lucht geven.

Dat meldt Het Financieele Dagblad vanmorgen. De krant stelt van ingewijden te hebben gehoord dat er per saldo zo’n 20 tot 25 Hema-vestigingen worden omgebouwd naar Jumbo. De opbrengst van de verkoop kan Hema gebruiken om de forse schuldenlast te verminderen. Vrijdag meldde De Telegraaf ook al dat Jumbo tientallen winkels zou overnemen van Hema.

Jumbo zou €100 miljoen betalen

Hema kampt met nettoschulden ter waarde van zo’n €800 miljoen. Jumbo zou voor de over te nemen winkels volgens een bron van FD ongeveer €100 miljoen betalen. Door daarmee schulden af te lossen kan Hema de op het resultaat drukkende rentelasten drukken.

Alarmerende analistenrapport

FD wijst op een rapport van het Britse analistenkantoor Everest van vorige week waar wordt gesproken over mogelijke liquiditeitsproblemen als de financiën niet worden gestut met een investering door de eigenaar met z’n €100 tot €150 miljoen. De schuldenlast is ontstaan onder de vorige eigenaar, het Britse Lion Capital.

Samenwerking werd op vrijdagmiddag bekend

Vrijdagmiddag werd bekend dat Jumbo en Hema praten over een mogelijke samenwerking. ‘Het doel hiervan is om de marktpositie van beide bedrijven verder te verbeteren’, aldus Jumbo en Hema in een gezamenlijk persbericht. ‘Dit kan onder andere door het versterken van elkaars winkelnetwerk en door Hema-artikelen via de supermarkten van Jumbo te verkopen.’

Eind dit jaar details

Beide bedrijven streven ernaar om vóór het einde van het jaar met nadere details te komen. ‘Deze samenwerking is onder voorbehoud van de gebruikelijke goedkeuringen’, aldus Jumbo.

Reageer op dit artikel