nieuws

‘Udea financiert overname Marqt met uitverkoop’

Formules 8118

‘Udea financiert overname Marqt met uitverkoop’
Foto: Sebastian Rozendaal

AMSTERDAM – Udea zou eigenlijk geen geld hebben om Marqt over te nemen. De overnamesom zou moeten worden gegenereerd uit de verkoop van tot dertien van de negentien vestigingspunten.

Dat meldt De Telegraaf op basis van ingewijden. De vestigingspunten zouden door Udea te koop worden aangeboden aan reguliere supermarkten. Udea is het moederbedrijf van Ekoplaza. Volgens de ingewijden zouden maar zes van de negentien vestigingen zeker onder de Marqt-formule blijven draaien.

Aandeelhouders tegenover elkaar bij rechter

Vorige week diende een rechtszaak waarin enkele aandeelhouders de oprichters willen dwingen om mee te werken aan de verkoop van Marqt aan Udea. Dinsdag doet de rechtbank in Amsterdam uitspraak. In 2017 ingestapte investeerders zoals een tak van Triodos, het fonds Social Impact Ventures, het management van Marqt en investeerder Annelies van der Vorm zien geen ruimte voor een zelfstandige toekomst van Marqt en willen de keten verkopen aan Udea.

Oprichters Bolle en Beeren tegen

De oprichters van de keten, Quirijn Bolle en Meike Beeren zijn hier faliekant tegen. Zij zeggen een investeerder te hebben die geld wil steken in Marqt om de formule samen met hen verder te ontwikkelen. Daarbij zouden de winkels open blijven en de visie bij de start van de keten overeind blijven.

Management stapte met bod naar Udea

Volgens De Telegraaf hebben Bolle en Beeren een concreet bod gedaan, waarmee het management van Marqt naar Udea is gestapt. Die zou vervolgens, terwijl het bedrijf eerder nog afzag van een overname, met het huidige bod zijn gekomen. Daarover kwam afgelopen donderdag een persbericht naar buiten.

Is er wel meerderheid voor verkoop?

De Telegraaf bracht ook de verhoudingen binnen de aandeelhouders in kaart. Daaruit zou blijken dat de partijen die willen verkopen samen 49,3 procent van de aandelen hebben, terwijl Bolle en Beeren, samen met Bakinvest en Founders Stak over 50,7 procent van het stemrecht zouden beschikken. Eerder toonde ook Jumbo interesse voor Marqt. De ruzie tussen de aandeelhouders zou de reden zijn geweest voor het Veghelse bedrijf om af te haken.

Oprichters willen tijd voor boekenonderzoek

De oprichters zijn al enige tijd niet meer bij de gang van zaken bij Marqt betrokken. Het huidige management stelde tijdens de rechtszaak dat zonder de overname door Udea de formule Marqt nog voor het einde van het jaar failliet zou zijn. Bolle en Beeren eisten tijdens de rechtszaak tijd voor een boekenonderzoek om hun bod te kunnen formaliseren.

Food Formule Jaarboek
Reageer op dit artikel