nieuws

Spar University verduurzaamt met student

Formules 643

Spar University verduurzaamt met student

BUNNIK – Spar University heeft een ‘duurzame roadmap’ opgesteld. Met ludieke acties, verpakkingsloze dagen en slimme houdbaarheidssensoren wil de studentenformule binnen één jaar 50 procent minder single-use verpakkingsmaterialen gebruiken en de voedselverspilling van 1,5 naar 0,5 procent terugbrengen.

Spar University zegt op deze manier samen met studenten gas te geven op verduurzaming. De roadmap, waarop onder meer te lezen is dat de formule vanaf week 2 2020 duurzame thee- en suikerzakjes in het schap heeft, is samen met campusklanten opgesteld. Hiervoor organiseert de keten campustalks. Dat zijn gesprekken met studenten en winkelteams over ‘de perfecte winkel’. Eerder kwam hiervan naar buiten dat studenten behoefte hebben aan warme maaltijden.

‘Onmogelijk alle ideeën in één keer te verwezenlijken’

Erwin Binneveld, oprichter van Spar University: ‘Er werden zoveel goede ideeën aangedragen, het was onmogelijk om al deze ideeën in één keer te verwezenlijken. Daarom hebben we keuzes gemaakt en onze focuspunten omschreven en vastgelegd in een ‘duurzame kalender’. Het mooie aan zo’n duurzame reis is dat iedereen die geïnteresseerd is weet welke kant wij op gaan, hierdoor kunnen we samen versnellen en dingen echt verbeteren.’

 

Verpakkingsloze dagen

De keten heeft de ambitie uitgesproken om single-use verpakkingsmaterialen binnen één jaar met 50 procent te verminderen en om de 1,5 procent derving terug te brengen naar 0,5 procent. Hiervoor moet ook de klant aan de bak. Tijdens drie ‘Bring Your Own Dagen’, zogenaamde ‘verpakkingsloze dagen’, worden studenten opgeroepen om zelf bestek en/of verpakkingsmaterialen mee te nemen. ‘Zo worden studenten erop geattendeerd dat een beter milieu echt bij jezelf begint en dat het gebruik van zakjes, rietjes, sporc’s (bestek) en kartonnen koffiebekers echt een keuze is’, schrijft de formule in een persbericht.

Spar University: in 2023 niks meer weggooien

De studentenformule gaat verder processen en wetgeving kritisch bekijken en in sommige gevallen zullen ze veranderd moeten worden om überhaupt te kunnen verduurzamen. Met de inzet van Zero Waste Bags wil Spar University in 2023 niets meer weggooien. ‘Door met diverse partijen te praten en samen te gaan werken in de keten denkt Spar University dat dit haalbaar is. Het is tijd dat er naar echte oplossingen gekeken gaat worden, voor heel de keten.’

Slimme houdbaarheidssensoren op vlees, vis en kip

Naast de Zero Waste Bag wil de supermarktketen meer bewustwording creëren. Hiervoor gaat Spar University op termijn een test doen met onder andere ‘slimme houdbaarheidssensoren’ op verpakkingen van vlees, vis en kip. Deze sensoren geven de juiste houdbaarheidsdatum van een product weer, gebaseerd op de temperatuur-tijdfunctie van dat product. Zo is het voor de consument nog simpeler om de houdbaarheid te beoordelen.

BYO-week

Momenteel wordt het al gepromoot om zelf koffiebekers mee te nemen. Dit gebeurt tijdens een eerste BYO-week. Klanten die een herbruikbare beker of mok meenemen, ontvangen bij Spar University €0,25 korting op elk kopje koffie.

Reageer op dit artikel