nieuws

‘Marqt zonder deal eind dit jaar failliet’

Formules 5791

‘Marqt zonder deal eind dit jaar failliet’
Foto: Salverius Fotografie

AMSTERDAM – De financiële nood rond de alternatieve supermarktketen Marqt is zo acuut dat als de overname door Udea niet doorgaat, het bedrijf nog voor het einde van het jaar failliet is.

Dat stelde directeur Tjibbe Bouma van Marqt tijdens de rechtszaak die door drie aandeelhouders wordt gevoerd tegen oprichter Quirijn Bolle. Het Financieele Dagblad was donderdag aanwezig bij de zaak. Volgens Bouma klopte de bewering van het kamp Bolle niet dat de financiële positie van Marqt niet zo slecht is als  voorgespiegeld. ‘‘De suggestie dat er aan het eind van het jaar nog €3,8 mln in het bedrijf zit is klinkklare onzin.’

Begin dit jaar kredietlijnen Marqt al opgezegd

Tijdens de zitting bleek dat Rabobank en een andere financier begin dit jaar al de kredietlijnen van Marqt hebben opgezegd. De onderneming viel al sinds 2012 onder de afdeling bijzonder beheer bij Rabobank waar de zaken rond probleemklanten worden afgewikkeld. Sinds afgelopen zomer liep er een verkoopproces, waarin Jumbo lange tijd de beste papieren had met een bindend bod. Financieel topman Ton van Veen meldde gisteren dat die transactie uiteindelijk afketste door het onderlinge gekibbel van de aandeelhouders van Marqt.

Afspraak tussen aandeelhouders over verkoop

Op 4 oktober hakten Triodos Organic Fund, Soecial Impact Ventures en Annelies van der Vorm, drie grootaandeelhouders, de knoop door over verkoop aan Udea. Daarbij maakten ze volgens Het Financieele Dagblad gebruik van een afspraak tussen de aandeelhouders van afgelopen zomer waarmee ze de andere aandeelhouders konden dwingen mee te doen. Dit was tegen het zere been van Quirijn Bolle, die denkt met een investeerder het bedrijf succesvol zelfstandig voort te kunnen zetten. Hij wil een ruime week extra de tijd om dit te regelen.

Rechtbank doet komende dinsdag al uitspraak

Dit is volgens de andere aandeelhouders te laat. Bolle is voortdurend op de hoogte gehouden van het verkoopproces en kwam pas op het allerlaatste moment in actie. De rechtbank doet gezien de noodzaak al komende dinsdag uitspraak.

Reageer op dit artikel