nieuws

Claim Coop/Jumbo tegen Sligro om Emté

Formules 16430

Claim Coop/Jumbo tegen Sligro om Emté

VEGHEL – Het consortium van Coop en Jumbo dat Emté heeft overgenomen dient mogelijk een claim in tegen de vorige eigenaar van die keten, Sligro Food Group. Aanleiding is de ontwikkeling van de brutowinstmarge bij Emté in de fase na de transactie.

Dat meldt Sligro in een persbericht. De zaak komt niet helemaal uit de lucht vallen. Distrifood meldde enkele maanden geleden al dat de overname mogelijk een staartje zou krijgen. In een interview zei Jaap Tukker die Emté het laatste jaar aanstuurde dat Emté voor een grote financiële uitdaging heeft gestaan. ‘De marge is ons tegengevallen en de omzet bleef natuurlijk al achter bij de markt. Dat maakt het dat de afwikkeling met Sligro nog wel even op zich laat wachten’, zei Tukker toen.

Sligro herkent zich niet in de verwijten

Daarmee hintte Tukker al op wat er komen ging, zo blijkt uit het persbericht. ‘Sligro Food Group herkent zich niet in de verwijten die door het consortium rond dit thema aan haar adres worden gemaakt en neemt daar afstand van. De omvang van een mogelijke claim is ons in deze fase niet bekend’, schrijven topman Koen Slippens en financieel-topman Rob van der Sluijs.

Emté verdween op 1 juni definitief als formule

‘Sligro Food Group bereidt zich voor op de volgende stappen in dit proces en ziet een eventuele juridische procedure met veel vertrouwen tegemoet’, aldus de beursgenoteerde onderneming. Emté bestaat sinds 1 juni definitief niet meer. In de maand daarna zouden de laatste activiteiten worden afgerond.

Coop en Jumbo betaalden €410 miljoen voor Emté

Jumbo en Coop maakten in maart 2018 bekend dat ze samen Emté overnamen. De twee partijen betaalden €410 miljoen. ‘Dat bedrag is opgebouwd uit €275 miljoen voor de retailactiviteiten, €60 miljoen voor het vastgoed en €75 miljoen compensatie voor werkkapitaalposten die, als gevolg van de verwevenheid van foodservice- en foodretailactiviteiten binnen Sligro Food Group, achterblijven’, zo werd toen gemeld.

Ton van Veen gaf al aan dat operationeel verlies hoger was

In april van dit jaar gaf financieel topman Ton van Veen van Jumbo in een interview al toe het operationele verlies bij Emté veel groter was dan werd gedacht op basis van het boekenonderzoek dat aan de overname door Coop en Jumbo voorafging. Hoe groot de schade voor Jumbo was, zei de financieel topman toen niet.

 

Reageer op dit artikel