nieuws

Plus vervangt plastic materiaal sapflessen

Formules 5049

Plus vervangt plastic materiaal sapflessen

UTRECHT – Supermarktketen Plus heeft de flesjes verse sappen, smoothies en fresh lemonades van het huismerk vervangen door een duurzamere variant.

Het gaat om zestien verschillende soorten dranken die nu in recyclebaar materiaal worden verpakt. De supermarktorganisatie bespaart hiermee naar eigen zeggen jaarlijks 22.600 kilo nieuw plastic.

Plus kiest voor rPET en biobased plastic

De nieuwe flessen zijn voor 75 procent gemaakt uit rPET, een gerecycled en herbruikbaar materiaal dat afkomstig is van ingezamelde (fris)drankflessen. De overige 25 procent bestaat uit biobased plastic, een materiaal dat gedeeltelijk gemaakt is van de hernieuwbare grondstof suikerriet. Ook dit materiaal is recyclebaar, benadrukt Plus. Daarnaast is de dop voortaan transparant. Dit betekent dat er geen chemische kleuring heeft plaatsgevonden, waardoor ook de dop gemakkelijker te recyclen is.

Minder en duurzamer verpakking

De nieuwe maatregel past volgens Plus binnen een reeks aan acties om huismerkproducten minder en duurzamer te verpakken. Zo heeft de keten naar eigen zeggen alle verpakkingen van zacht fruit voorzien van een hersluitbaar folie in plaats van een losse plastic deksel, bestaat de grootverpakking voor aardappelen voor 50 procent uit plastic van suikerriet en zijn de zwarte plastic pakbladen tussen appels en peren eind 2018 vervangen door pakbladen van papierpulp. Daarnaast zijn de flesjes voor sinaasappelsap die klanten zelf op de winkelvloer vullen al gemaakt van 50 procent gerecycled PET. Hiervan gaan volgens Plus jaarlijks 2,8 miljoen over de toonbank.

Plastic wegwerpbestek

Eind mei lag Plus nog onder vuur van klanten en de Plastic Soup Foundation nadat de keten zijn plastic wegwerpbestek ‘afwasbaar’ maakte. Een gotspe, volgens de actiegroep. Plus verdedigde zich door te zeggen dat het wel degelijk ander recyclebaar én herbruikbaar plastic is.

Jumbo-sapflessen

Een maand geleden maakte Jumbo ook al bekend over te stappen op duurzamere flessen voor al zijn verse sappen. De supermarktketen uit Veghel begon met het vervangen van de 1-literfles met vers sinaasappelsap, gevolgd door alle andere maten verse sappen, inclusief die van het La Place-huismerk. In totaal gaat het bij Jumbo om flessen van 75 verschillende producten. Ook hier bestaat een nieuwe 1-literfles voor driekwart uit rpet en voor een kwart uit recyclebaar biobased plastic. De maatregel moet volgens Jumbo een besparing van ongeveer 100.000 kilo nieuw plastic per jaar opleveren.

 

Reageer op dit artikel