nieuws

‘Marqt is op zoek naar koper’

Formules 3592

‘Marqt is op zoek naar koper’

AMSTERDAM – Duurzame supermarktketen Marqt staat te koop. Dat melden ingewijden aan NRC.

Het bedrijf heeft ING aan het werk gezet om de ‘strategische opties’ te onderzoeken, zeggen anonieme ingewijden tegen de krant. In een schriftelijke reactie laat Marqt weten te werken aan een nieuwe strategie ‘voor de versterking en verdere uitrol van het Marqt-merk en filosofie’. Eerder werd al bekend dat de keten naar samenwerking en strategische allianties zocht, nu bevestigt Marqt dat ‘externe adviseurs’ erbij helpen.

Marqt-locaties

Bronnen in de financiële wereld geven aan dat het niet voor de hand ligt dat een private-equitybedrijf Marqt overneemt, omdat de keten daarvoor te kleinschalig is. Voor supermarktketens is Marqt mogelijk vooral interessant vanwege zijn locaties, niet vanwege de formule. Eerder deze week werd al bekend dat Albert Heijn twee winkels van de duurzame super overneemt.

Aandeelhouders

Bepalend voor de uitkomst is wat de aandeelhouders willen. NRC vraagt zich daarbij af of de aandeelhouders koste wat kost willen vasthouden aan het merk Marqt en aan de visie van oprichter Quirijn Bolle. Volgens betrokkenen verschillen de meningen op dat punt. ‘De een zal meer getrouwd zijn met de erfenis, de ander zal er wat zakelijker in zitten’, aldus een bron. Marqt ontkent dat er sprake is van onenigheid tussen de aandeelhouders. Het bedrijf zegt dat er ‘goed en constructief overleg’ plaatsvindt en herhaalt dat het in het najaar duidelijkheid denkt te kunnen geven over de toekomst. Aandeelhouders hebben vooralsnog niet gereageerd op het bericht.

Raad van commissarissen

Eind juni werd dankzij RTL Z bekend dat de volledige raad van commissarissen van Marqt is opgestapt. Naast president-commissaris Leendert van Driel en Marqt-oprichter Quirijn Bolle, zijn ook Jurriën Appers (Triodos), Helmer Schukken (SIV) en commissaris Annelies van der Vorm opgestapt. Bolle had dat, naar achteraf bleek, al in februari gedaan. Het opstappen van alle toezichthouders is het gevolg van herstructurering, zei woordvoerder Vera Möhrlein. ‘Er is gekozen om de raad van commissarissen opnieuw te formeren.’ Op de voorzitter na bestond de Marqt-raad uit vertegenwoordigers van aandeelhouders, maar niet alle aandeelhouders waren vertegenwoordig. Marqt wil dat de commissarissen minder belangen en invloed hebben als aandeelhouder. Begin juni stapte Marqt-ceo Joost Leeflang plotseling op bij de duurzame retailer. Een verschil van inzicht zou ten grondslag liggen aan zijn vertrek.

Reageer op dit artikel