nieuws

Lidl: Winkels in Groningen rookvrij

Formules 916

Lidl: Winkels in Groningen rookvrij
Foto: www.HenkvanderGiesen.nl

GRONINGEN – De zeven winkels van Lidl in de gemeente Groningen zijn inmiddels rookvrij.

Die stap werd deze week aangekondigd door de discounter. Dat gebeurde in aanwezigheid van staatssecretaris Paul Blokhuis. ‘Lidl heeft een belangrijke voorbeeldfunctie met het besluit om helemaal geen sigaretten meer te verkopen. Daarmee wordt het aanbod van sigaretten kleiner op plekken waar jongeren en kinderen komen, en komt de rookvrije generatie sneller dichterbij. Ik gebruik het besluit van Lidl in mijn gesprekken met andere supermarktketens en leg hen voor: als Lidl het kan, waarom zouden jullie het dan niet kunnen? Ik denk dat het slechts een kwestie van tijd is tot alle supermarkten stoppen met de verkoop van tabaksproducten. Lidl gaat de geschiedenis in als eerste’, aldus Blokhuis.

Geen rookwaren meer in winkels

Het besluit in Groningen past in het beleid van Lidl om over een aantal jaren geen rookwaren meer te verkopen in alle Lidl-winkels. Het besluit van de formule valt samen met de doelen van de provincie Groningen. Sinds 2017 heeft Groningen de ambitie om generaties ‘te laten opgroeien in een rookvrije samenleving’.

Samenwerking met stichtingen

Lidl kondigde in mei 2018 aan om te stoppen met de verkoop van sigaretten en tabak. Uiterlijk in 2022 zijn alle tabakswaren uit de Nederlandse Lidl-filialen verdwenen. Sinds begin 2019 werkt Lidl  samen met Alliantie Nederland Rookvrij. Deze beweging, met de naam ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’, is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds.

Reageer op dit artikel