nieuws

Afwasbaar plastic bestek: Plus onder vuur

Formules 6756

Afwasbaar plastic bestek: Plus onder vuur

UTRECHT – Plus ligt onder vuur van klanten en de Plastic Soup Foundation. De keten heeft het plastic wegwerpbestek voorzien van de benaming ‘afwasbaar’. Een gotspe, volgens de actiegroep. Plus zegt dat het wel degelijk ander recyclebaar én herbruikbaar plastic is.

Volgens de Plastic Soup Foundation verbiedt Europa lidstaten om vanaf 2021 plastic wegwerpbestek (vorken, messen, lepels, eetstokjes) te verkopen, een van de maatregelen die genoemd worden in de nieuwe Richtlijn voor eenmalige plastic producten. ‘Plus omzeilt nu al het verbod door wegwerpbestek te verkopen als een milieuvriendelijk en afwasbaar product’, aldus de actiegroep. ‘De marketeers van Plus hebben nu een list bedacht om de nieuwe wetgeving te omzeilen. Je kunt het plastic bestek, zolang het niet breekt, toch telkens opnieuw afwassen en hergebruiken? En zó adverteert Plus nu dat zijn plastic wegwerpbestek wel honderd keer meegaat.’

Oplichten in plaats van innoveren

De aanklacht van de foundation die het een ‘gotspe’ noemt wordt breed gedeeld op de facebooktijdlijn van Plus. ‘Tot mijn grote schrik zie ik echter dat in plaats van innoveren, Plus heeft gekozen voor oplichten’, aldus één van de klachten op facebook. ‘Kunnen jullie eens exact aangeven, in welke zin dit bestek daadwerkelijk verschilt van het eerdere wegwerpbestek? Ander materiaal, andere dikte, samenstelling, of wat dan ook?’, luidt een andere opmerking. Een derde klant: ‘Jullie krijgen een dikke min door plastic wegwerpbestek te blijven verkopen. En dan nog wel als ‘afwasbaar’. Jullie weten vast ook hoe dat in de praktijk gaat. Kom op zeg!’

Plus stelt dat het wel 100x meekan

In een reactie stelt Plus: ‘Dit servies kan goed worden hergebruikt (wel 100x), het is aanzienlijk sterker dan de oudere exemplaren, en kan in de vaatwasser en magnetron. Het is dus zeker anders dan het eerdere bestek.’ De keten verwijst daarbij ook naar een persuiting waarin het de steun krijgt van Marius Smit, oprichter Plastic Whale.

Reageer op dit artikel