nieuws

Gerechtshof: Ontslag AH-teamleider terecht

Formules 5044

Gerechtshof: Ontslag AH-teamleider terecht
Foto: Shutterstock

DEN HAAG – Een teamleider van Albert Heijn heeft in een hoger beroep tegen Albert Heijn aan het kortste eind getrokken.

De man verloor zijn baan omdat hij zeven flessen Dreft-afwasmiddel, zonder te betalen, had meegenomen uit een AH-winkel. Albert Heijn ontdekte de diefstal dankzij camerabeelden. De diefstal vond begin vorig jaar plaats in winkelcentrum Mariahoeve in Den Haag. Toen bleek dat een fles Dreft niet door de kassa kon worden aangeslagen, haalde de teamleider meer flessen uit het magazijn. Totale waarde €24,43. Ook werd uit de beelden duidelijk dat de man sjoemelde bij het afrekenen van warmhoudplaatjes. De supermarkt ontsloeg de teamleider vervolgens op staande voet, aldus RTLZ.

Aanspraak maken op weggeefbeleid

De teamleider stapte hierop naar de rechter om zijn ontslag aan te vechten. In de rechtbank stelde de man dat hij aanspraak kon maken op het zogenoemde weggeefbeleid. Daarmee wordt bedoeld dat producten die niet door de kassa aangeslagen kunnen worden, gratis mogen worden verstrekt aan klanten. Aangezien dit alles buiten werktijd gebeurde, stelde de teamleider dat hij niet moest worden beschouwd als werknemer, maar als klant. En zodoende weggeefrecht kon claimen. Daarnaast was volgens hem de straf te zwaar gezien zijn dienstverband van ruim vijf jaar en zijn kansen op de arbeidsmarkt.

Ontslagvergoeding en achterstallig salaris

De rechtbank ging echter niet mee in het verhaal van de teamleider, waarna hij in hoger beroep ging. Hij wilde of zijn baan terug of een ontslagvergoeding van €62.000, plus achterstallig salaris. Het Haagse gerechtshof stelde recent AH in het gelijk, zo blijkt uit een volgens RTLZ  openbaar geworden vonnis. De teamleider had de flessen volgens de rechter in het systeem moeten laten zetten en ze gewoon moeten betalen. De teamleider heeft ook geen recht op een ontslagvergoeding, schadevergoeding of achterstallig salaris, omdat hij volgens de rechter ernstig verwijtbaar handelde.

Reageer op dit artikel