nieuws

Coop baalt van leveringen Plus aan Emté-man

Formules 20715

Coop baalt van leveringen Plus aan Emté-man
Foto: Bert Jansen

DEN BOSCH – De Emté in Serooskerke koopt momenteel een deel van zijn assortiment in bij Plus. Dit tot afgrijzen van Coop.

De constructie kwam maandag aan het licht tijdens een kort geding in de rechtbank in Den Bosch. Coop eiste voor de rechter dat eigenaar van de Zeeuwse Emté, André van der Hoofd, uit de zaak wordt gezet. De winkel op Walcheren staat op de lijst Emté-supermarkten die worden omgebouwd naar Coop. Van der Hoofd heeft echter zijn zinnen gezet op een toekomst bij Plus.

1 juni einde Emté

Coop en Van der Hoofd stonden eerder al voor de kantonrechter in Middelburg. Coop wil met dit kort geding forceren dat de ondernemer zo snel mogelijk van de winkel wordt gehaald, nu er op 1 juni een punt wordt gezet achter de Emté-formule. Van der Hoofd wil naar Plus, onder meer omdat hij stelt dat onder de vlag van Coop zijn winkel €25.000 omzet per week minder zal gaan draaien.

Eigen winkel in gevaar brengen

Volgens de advocaat van Coop ontwijkt Van der Hoofd iedere samenwerking met Coop en is hij in gedachten al bij Plus. ‘De wil van de franchisenemer daartoe is zelfs zo sterk, dat hij bereid is de continuïteit van zijn eigen winkel in gevaar te brengen door noodzakelijke aanpassingen in de systemen van de supermarkt te weigeren. Zonder deze aanpassingen, kan de belevering na 1 juni geen doorgang vinden. Daarnaast is recentelijk gebleken dat de franchisenemer geheel tegen de contractuele afspraken in met supermarktketen Plus in zee is gegaan. In dit kort geding dient ten aanzien van deze twee punten in ieder geval een voorziening te worden getroffen, om de continuïteit van de supermarkt in Serooskerke te kunnen waarborgen’, aldus de raadsman van Coop.

Plus springt incidenteel bij

De advocaat van Van der Hoofd stelt dat de Emté-ondernemer op basis van de franchiseovereenkomst gerechtigd is tot 20 procent van de jaaromzet elders in te kopen. Volgens de raadsman heeft Plus ‘geheel vrijblijvend incidenteel willen bijspringen’ en wordt de grens van de 20 procent niet overschreden. Ook zou Coop volgens de advocaat in een zogeheten overgangsregeling hebben vermeld dat een ondernemer niet verplicht is een samenwerking met Coop aan te gaan.

De rechter doet op 24 mei uitspraak.

Zaterdag meer over deze zaak op Distrifood.nl en in de papieren editie.

Reageer op dit artikel