nieuws

Hof: Juli uitspraak hoger beroep AH-franchisers

Formules 2790

Hof: Juli uitspraak hoger beroep AH-franchisers
Foto: Koos Groenewold

AMSTERDAM – Het Gerechtshof in Amsterdam doet naar verwachting op 23 juli uitspraak in het hoger beroep in de langlopende zaak tussen de AH-franchisers en Albert Heijn.

Het hoger beroep tussen de Vereniging van Albert Heijn Franchisenemers (VAHFR) en Albert Heijn diende op maandag 15 en donderdag 18 april in het Amsterdamse Gerechtshof. Op de eerste dag hielden beide partijen hun pleidooi, donderdag konden de advocaten van Albert Heijn en de VAHFR reageren op elkaars pleidooien. Ook stelde het Hof die dag vragen aan beide partijen. Aan het eind van de tweede dag sprak het Hof de verwachting uit dat er op 23 juli een uitspraak volgt.

Alle vorderingen van tafel

Het hoger beroep was begin 2017 ingediend door de VAHFR, nadat de franchisers in 2016 een rechtszaak tegen AH over onder meer onverdeelde marge verloren. In november van dat laatst genoemde jaar veegde de rechtbank in Haarlem alle vorderingen van de ondernemers van tafel.

Hoger beroep noodzakelijke stap

VAHFR-voorzitter Twan van Meel heeft goede hoop dat de franchisers deze keer wel in het gelijk worden gesteld. ‘Volgens mij hebben we een sterke zaak. We willen dat onze franchiseovereenkomst wordt gerespecteerd en daarnaast inzicht in de cijfers. We waren liever niet naar de rechter gestapt, maar dit hoger beroep is voor ons een noodzakelijke stap.’

25 gezamenlijke sessies

Anneke de Vries, AH’s directeur franchise, zegt te balen dat beide partijen weer tegenover elkaar staan. ‘Zeker na alle goede energie die er bijvoorbeeld op de jaarlijkse AH franchisedag is. Onze franchisenemers vormen een belangrijk onderdeel van Albert Heijn. Zij runnen in totaal 268 prachtige winkels waar klanten iedere dag met plezier boodschappen komen doen. De rechtbank heeft in 2016 alle vorderingen afgewezen. Wij zijn voor en na dat vonnis ons best blijven doen om samen een oplossing te vinden, met sindsdien opgeteld bijna 25 gezamenlijke sessies met de franchisers. De hele zaak doet op persoonlijk vlak ook veel met mijzelf en mijn team. Het gaat je niet in de koude kleren zitten wat er over ons wordt geroepen. Ik wil benadrukken dat wij ons aan de afspraken houden. Inhoudelijk ga ik verder niet op de zaak in, dat is nu aan het Hof.’

Zaterdag meer over het hoger beroep in de papieren editie van Distrifood.

Reageer op dit artikel