nieuws

Hema legt assortiment bij grote andere retailers

Formules 3657

AMSTERDAM – Hema gaat zijn assortiment ook via derde partijen verkopen. Het Nederlandse warenhuisbedrijf verwacht binnenkort deals bekend te maken met grote retailers uit Frankrijk en Duitsland en een Nederlands en internationaal webwarenhuis.

Hema legt assortiment bij grote andere retailers
Foto: Bert Jansen

Dat zegt topman Tjeerd Jegen van Hema in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad. Volgens Jegen waren er al langer plannen om het Hema-assortiment ook elders te gaan verkopen, maar was er lang twijfel over de vraag of deze omzet niet zou kannibaliseren op de warenhuizen van Hema zelf. Onder leiding van nieuwe eigenaar Marcel Boekhoorn is nu besloten deze stap toch te zetten.

Internationale expansie wel een succes

Hema groeide afgelopen jaar in omzet door de opening van nieuwe winkels, maar er zijn zorgen over de teruglopende omzetten bij vestigingen in Duitsland en Frankrijk. Ook de hoge schuldenlast blijft een probleem. Toch is de internationale expansie volgens Jegen een succes. ‘We hebben laten zien dat Hema buiten de Benelux levensvatbaar is. We hebben dat risico genomen. Nu kloppen een topvijfspeler uit Duitsland en een topdriespeler uit Frankrijk bij ons aan, omdat ze onze producten willen verkopen. Dan vind ik dat we het goed gedaan hebben’, vertelt hij aan de krant.

Verdere groei via masterfranchisers

De internationale uitbreiding gaat ook door, maar de opzet wordt wel anders, aldus Jegen. ‘We gaan versneld groeien, maar doen die internationale expansie niet meer zelf. We gaan werken met zogenoemde masterfranchise-partners’. Dit zijn andere bedrijven die voor eigen risico een netwerk aan Hema-winkels gaan opzetten en daarvoor betalen. Op die manier breidt Hema binnenkort uit naar Dubai en Oost-Europa.

Reageer op dit artikel