nieuws

Plus ziet nettowinst dalen

Formules 4474

Plus ziet nettowinst dalen
(C) Roel Dijkstra / Joep van der Pal

UTRECHT – De nettowinst van Plus is in 2018 uitgekomen op €8,1 miljoen. Dat is 21,4 procent lager dan een jaar eerder.

Toen kwam de nettowinst uit op €10,3 miljoen. Dat betekent een daling van de nettowinst met €2,2 miljoen voor de supermarktketen. Het operationeel resultaat zakte naar €46,3 miljoen, een daling van 20,2 procent. Van het operationele resultaat werd €42,6 miljoen doorgegeven aan de ondernemers in de vorm van afnamekortingen. Dit is €5,8 miljoen minder dan in 2017. Het resultaat na afnamekortingen bedroeg €3,7 miljoen, een daling van €3,2 miljoen ten opzichte van 2017.

Investeringen en kasstroom

De investeringen kwamen in 2018 uit op €30,2 miljoen tegenover €20,2 miljoen in 2017. De investeringen werden volledig gefinancierd uit de operationele kasstroom van € 60,1 miljoen. Die operationele kasstroom steeg van €25 miljoen naar €60 miljoen. ‘Eind 2018 kent de Plus Groep, evenals in voorgaande jaren, geen bankschuld’, meldt de formule in een persbericht.

Omzetgroei

Begin januari meldde Plus dat de formule in het jaar 2018 een omzet van €2,477 miljard had gerealiseerd. Het betekent voor de keten een omzetgroei van 3,8 procent. Daarmee verslaat Plus naar eigen zeggen voor de vijfde keer op rij de markt (3,3 procent groei volgens Nielsen). De hogere omzet leidde tot een stijging van de operationele Ebitda met 6,8 procent tot €92,4 miljoen.

Omzet e-commerce stijgt 40 procent

‘De uitvoering van de strategische programma’s droeg in belangrijke mate bij aan de omzetgroei. Het gaat hierbij vooral om de ombouw van winkels naar de Briljant-formule en de succesvolle implementatie en uitvoering van het e-commerce programma. De e-commerce omzet groeide met bijna 40 procent. Ook droegen marketingcampagnes en een succesvol actiebeleid dit jaar weer bij aan de omzetgroei’, aldus Plus. De kosten –exclusief afschrijvingen– stegen met €4,1 miljoen. Dit was met name het gevolg van hogere personeelskosten, marketingkosten en winkelondersteuning. De gestegen personeelskosten zijn vooral het gevolg van hogere pensioenlasten.

Drie nieuwe winkels

In 2018 werden door Plus drie nieuwe winkels geopend in Kesteren, Leek en Rolde. Daarnaast werden elf winkels substantieel vergroot. Duncan Hoy, algemeen directeur Plus: ‘Plus heeft op veel fronten een goed jaar gehad. Zo steeg de omzet, de klantenkring en de operationele Ebitda. Deze sterke basis biedt een uitstekend perspectief voor 2019.’

Reageer op dit artikel