nieuws

‘Jumbo 4 procent duurder, AH 5 procent’

Formules 17531

‘Jumbo 4 procent duurder, AH 5 procent’

HILVERSUM – Albert Heijn en Jumbo hebben de prijzen van A-merken de afgelopen maanden verder verhoogd dan de btw-verhoging. Bij Jumbo zou het gaan om een verhoging van 4 procent, terwijl de teller bij AH op 5 procent uitkomt.

Dat blijkt uit cijfers van het bureau Daltix. Dit bureau heeft ruim voor het ingaan van de btw-verhoging van 6 naar 9 procent vijfhonderd producten van honderd A-merken  in een mandje gestopt. Volgens een reportage op het Radio 1-journaal  heeft Jumbo sindsdien de prijzen geleidelijk verhoogd. Albert Heijn zou dit in een klap hebben gedaan.

Nog niet gedaan met prijswijzigingen

De cijfers laten zien dat de prijzen verder zijn verhoogd dan alleen vanwege de hogere omzetbelasting in het lagere tarief. Het bureau heeft aanbiedingen niet meegenomen in de cijfers. De woordvoerder van Daltix verwacht dat het nog niet voorbij is met de prijswijzigingen in de supermarkten, gezien het aantal relatief ongewone prijzen in de schappen. Producten waarvan het prijskaartje niet eindigt op een 9. Hij verwacht dat prijzen geleidelijk weer terug worden gebracht naar meer logische prijzen.

Prijzen wijzigen altijd

Tegenover de radiozender wilde Albert Heijn niet reageren. Jumbo stelt dat prijzen altijd fluctueren en afhankelijk zijn van verschillende factoren, waaronder grondstofprijzen. De prijsontwikkeling in de supermarkten houdt meer media bezig. Zo kwam AD onlangs op basis van een steekproef van 18 producten onlangs nog tot de conclusie dat AH sinds begin januari 3,4 procent duurder is geworden.

Grotere steekproef

Distrifood liet begin dit jaar dataleverancier Superscanner onderzoek doen. Daaruit bleek dat de prijzen bij Albert Heijn met gemiddeld 3 procent waren gestegen. Dat gebeurde op basis van een aanzienlijk grotere steekproef, 14.000 artikelen. Bij Jumbo-laag, de formule uit Veghel heeft supermarkten met verschillende prijsniveaus, bedroeg de verhoging begin dit jaar 2,4 procent.

Reageer op dit artikel